İki yüzlü BM

Düzenleyen:
İki yüzlü BM

DÜNYA Haberleri

Suriye’de önceki gün 5 hastane ile 2 okulu vurarak 50’den fazla kişinin ölümüne yol açan Rusya’ya, uluslararası kamuoyundan tepki geldi

Suriye’de devam eden iç savaşa katıldıktan sonra sivil yerleşim yerlerini vuran Rusya, en büyük katliamını önceki gün gerçekleştirdi. Azez ve İdlib’de 5 hastane ile 2 okulu bombalayarak 50 kişinin ölümüne yol açan Rusya’ya dünyadan tepkiler yağdı. İlk ve en sert tepki Türk Dışişlerinden geldi. Dışişleri Bakanlığı okul vehastaneleri füze ile vuran Rusya’nın savaş suçu işlediğini bildirdi. Açıklamada, “Şiddetle kınadığımız bu saldırılar hiçbir şekilde insanlığa ve vicdana sığmadığı gibi, uluslararası hukuktaki karşılığı da açık bir savaş suçudur” ifadeleri kullanıldı. Fransa da Türk Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına benzer ifadelerle Moskova’ya tepki göstererek: “Hastane ve okul bombardımanı savaş suçu.” Saldırıları kınadığını duyuran ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, “Moskova ,sivil hedefleri vurmayı durdursun” dedi. 
BM: SAVAŞ SUÇU SAYILABİLİR
BM’den ise ‘şaka’ gibi açıklama geldi. Konuyla ilgili açıklama yapan BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville, “Hastane ve okulların hedef alınma düzeyi, bunun bir ‘taktik savaşı’ olarak kullanıldığını gösteriyor. Hastane ve okulların kasıtlı olarak vurulduğunun ispatlanması halinde bu savaş suçu sayılabilir” dedi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da, “Saldırılar uluslararası hukukun ihlali” diyerek tepkisini dile getirdi. AB adına konuşan Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, hastanelere yönelik saldırının hiçbir şekilde kabul edilmez olduğunu bildirirken, “İnsani yardımların ulaştırılması için etkin bir rol üstlenmek istiyorsak sahada olmalıyız” dedi. İngiltere ve Kanada da hastanelerin vurulmasını kınadığını açıkladı.
MOSKOVA, ABD’Yİ SUÇLADI
Bu arada Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, İdlib şehrinde önceki gün Rus uçaklarının hastaneyi vurduğu iddiasını “kabul etmediklerini” söyledi. Peskov, bu tür durumlarda olayı ilk kaynaktan teyit etmek gerektiğini ve kendileri için ilk kaynağın Esad rejimi olduğunu savundu. Peskov, “Suriye’nin Moskova Büyükelçisi Haddad, hastaneyi Rus uçaklarının değil, ABD jetlerinin vurduğunu açıklamıştı” dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...