Macar ayıbı!

Düzenleyen:
Macar ayıbı!

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Kanuni Sultan Süleyman Camii’nin restorasyonu Macaristan hükümeti tarafından engelleniyor

Geçtiğimiz yıl Türkiye ile stratejik ortaklık imzalayan Macaristan, 1566 yılında Zigetvar Kalesi içinde inşa edilen 450 yıllık Kanuni Sultan Süleyman camisinin minaresinin yeniden yapılmasına izin vermiyor. Macaristan hükümeti ve Macaristan Kültür Bakanı Laszlo Simon L’nin yaklaşık 5 asırlık caminin orijinal boyuttaki minaresinin yeniden yapılmasına izin vermeyecekleri açıklaması ülke genelinde tartışmalara neden oldu. Hükümetin aldığı bu karardan rahatsız olan Zigetvar halkının büyük çoğunluğu minarenin aslına uygun şekilde yeniden yapılmasını isterken, Zigetvar’da bu konu ile ilgili referanduma gidilmesini istiyor.
Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Macaristan Gençlik Kolları Başkanı Halil Yıldırım, yapılan çalışmaların iktidar partisinin çalışmalara sekteye uğrattığını ifade etti. Yıldırım, UEDT olarak bu konuda daha fazla çaba gösterilmesi, mirasa sahip çıkılması, minarenin tekrar yapılması ve müze olarak şehre yeniden kazandırılması çağrısında bulundu.
Zigetvar Belediye Başkanı Dr. Peter Vass ise Zigetvar Kalesi ve içindeki Kanuni Sultan Süleyman Camisi’nin kendilerine değil, Macar devletine ait olduğunu, dolayısıyla bununla ilgili tüm kararları Macar devletin verdiğini, belediye olarak ellerinden bir şey gelmediğini belirtti. Vass, Türk ve Macar devletlerinin bu konuda anlaşması gerektiğini, minarenin aslına uygun şekilde yeniden yapılmasını istediklerini açıkladı.
Zigetvar Kalesi’nin fethinden bir gün önce hayatını kaybeden Kanuni’nin adına kale içinde yaptırılan cami, her yıl  Kanuni’nin ölüm yıl dönümü olan 7-8-9 Eylül tarihlerinde saat 14:40’ta güneş ışığının pencereden girip caminin tam ortasına düşerek  sultanın  ölüm yıl dönümünü göstermesi  özelliğiyle de hayranlık uyandırıyor.

Macar ayıbı!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...