İran'ın petrolde vanayı kısması beklenmiyor

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
İran'ın petrolde vanayı kısması beklenmiyor

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

İran'ın, Suudi Arabistan, Rusya, Venezuella ve Katar'ın petrol üretimlerini ocak ayındaki seviyede tutacakları yönündeki açıklamalarını desteklemeyeceği ve bu karara uymayacağı belirtiliyor.

İran'ın, Suudi Arabistan, Rusya, Venezuella ve Katar'ın petrol üretimlerini ocak ayındaki seviyede tutacakları yönündeki açıklamalarını desteklemeyeceği ve yaptırımların kaldırılmasının hemen sonrasına rastlayan bu karara uymayacağı belirtiliyor.

İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılması, enerjide Tahran kaynaklı arz fazlalığı endişelerini arttırırken, "ülkenin temel strateji ve politikalarında önceliğinin, doğalgaz yatırımları gerçekleşinceye kadar şimdilik yine petrol üretimi olacağı" ifade ediliyor.

Merkezi İngiltere'de bulunan enerji danışmanlığı şirketi Methinks'in Enerji Güvenliği Uzmanı John Roberts, AA muhabirine, fiyatların düşüklüğüne rağmen İran'ın önceliğinin petrol üretimi olacağını, ülkenin bu sayede daha hızlı nakit akışı sağlayabileceğini kaydetti.

Petrolün piyasaya hızlı sunulabilmesinden dolayı İran'ın bunu değerlendirmek isteyeceğine dikkati çeken Roberts, "Petrol transferi doğalgaza oranla iki kat daha ekonomiktir, aynı zamanda üretimi ve piyasaya ulaşması açısından daha hızlıdır. İran için öncelik gaz değil petrol üretimidir ve bunu değerlendirmek isteyecektir. Çünkü ülkenin doğalgaz üretimi yeterli miktarda değildir ve ihraç ettiği gazın büyük bir kısmını Türkmenistan'dan ithal etmektedir" dedi.

"100 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı" 

İstanbul merkezli Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) Enerji Merkezi Analisti Emin Emrah Danış ise İran'ın doğalgaz sektörünü geliştireceğini savundu. İran'ın boru hatlarıyla ihracat yaptığı en büyük pazarın Türkiye olduğuna işaret eden Danış, şunları söyledi:

"İran’ın doğalgaz satışı için planladığı boru hattı projelerinin ise kapasitesi sınırlı olduğundan bu kalemdeki ihracatını hem altyapı yetersizliği hem de planlanan üretim sahaları tam olarak geliştirilemediği için kısa vadede arttırması mümkün değil. LNG ihracatına başlayabilmesi ise her şeyin yolunda gitmesi durumunda en erken ihtimalle 2018 sonunda mümkün görünmektedir. Bu nedenle, kısa dönemde gaz ihracatını arttırması mümkün görünmüyor." 

"İran'ın petrol ve doğalgaz ihracatı artar"

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı İbrahim Rahimpur, 10 Şubat'ta yaptırımların kaldırılmasının ardından Tahran'ın enerjide izleyeceği yol haritasını değerlendirirken, "Yeni süreçte İran'ın hem doğalgaz hem de petrol ihracatı artar, herhangi bir öncelik söz konusu değil. Arz-talep meselesi pazar ne istiyorsa ona göre cevap vereceğiz" açıklamasında bulunmuştu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...