Türkiye’den Gürcistan’a tam destek

Düzenleyen: / Kaynak: IHA
Türkiye’den Gürcistan’a tam destek

GÜNDEM Haberleri  / IHA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Gürcistan’ın Avrupa-Atlantik entegrasyonuna da tam destek veriyoruz. NATO’ya ve üye ülkelerine, müttefiklerine Gürcistan’ın bir an evvel NATO’ya üye olması gerektiğini söylüyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tifis’e gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Gürcistan Dışişleri Bakanı Mikheil Janelidze ile bir araya geldi. İki ülke ilişkilerinin yanı sıra bölgesel güvenlik, enerji ve inşası devam eden Trans Anadolu doğal Gaz Projesi (TANAP), Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi ele alındı. Heyetlerin de yer aldığı görüşmenin ardından Çavuşoğlu ve Janelidze ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, Gürcistan’da bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, mevkidaşına teşekkür etti. Gürcistan’ın Türkiye’nin stratejik ortağı olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “İlişkilerimizi Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi düzeyine çıkarmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Başbakanlarımızın Davos’ta anlaştığı üzere en kısa zamanda Mart ya da Nisan ayında ilk toplantıyı gerçekleştireceğiz. Bunun koordinasyonunu iki Dışişleri bakanı olarak biz yürüteceğiz. Sadece sembolik toplantı olmasını istemiyoruz. Sonuç alıcı bir zirve olmasını istiyoruz, çünkü ortak Bakanlar Kurulu toplantısı şeklinde gerçekleşecek. Çok sayıda taslak anlaşmalar var. Bunları tamamlayıp imzalamak istiyoruz” dedi.

“GÜRCİSTAN’IN DA TÜRKİYE’YE OLAN İHRACATINI ARTTIRMAK İÇİN HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ”
Bakan Çavuşoğlu, ticaretin önündeki engellerin ortadan kaldırılarak ikili ticaret hacmimizi arttırmak ve dengelemek istendiğini ifade ederek konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Türkiye lehine bir dengesizlik var. Biz Gürcistan’ın da Türkiye’ye olan ihracatını arttırmak için her türlü desteği vermeye hazırız. Bu konuyu ikili görüşmede de değerlendirdik ve bunu bir kez daha burada vurgulamak istiyoruz. Esasen aramızda bizi birbirimize bağlayan çok önemli projeler var. Batum Havaalanını ortak bir havaalanı gibi kullanmamız çok semboliktir. Yine Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum Petrol ve Doğalgaz Hatları ve bu yıl sonu itibari ile tamamlayacağımız. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi çok önemli projelerdir ki bu demiryolu projesi Londra ile Pekin’i birbirine bağlayacak ve ülkelerimiz Azerbaycan ile birlikte tam merkezinde olacak. Buradaki gecikmenin sebebi biziz. Gürcistan üzerine düşeni yapmıştır. Fakat biz de bazı hukuki süreçler oldu. Bazı firmalar davalar açtı. Ondan dolayı gecikme oldu. Bu sorunlar da çözdü. Ulaştırma Bakanımızın da taahhüt ettiği gibi bu yıl sonu itibariyle bunu gerçekleştireceğiz” dedi.
“GÜRCİSTAN’IN AB İLE İLİŞKİLERİNDE KAT ETTİĞİ MESAFEYİ MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ”
Cuma günü üçlü toplantının gerçekleştirileceğini kaydeden Bakan Çavuşoğlu, “Bu mekanizma Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan arasındaki üçlü mekanizma güzel bir şekilde işliyor. Toplantılarımızı düzenli bir şekilde gerçekleştiriyoruz. aldığımız kararları uyguluyoruz, takip ediyoruz. Cuma günkü toplantıda bu Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesini de yerinde inceleyeceğiz, bundan da heyecan duyduğumu büyük bir heyecan duyduğumu özellikle vurgulamak isterim” dedi. Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü, sınır bütünlüğünü desteklediğini kaydeden Çavuşoğlu, “Güney Osetya ve Abhazya sonunu da bu çerçevede çözüme kavuşmasını arzu ediyoruz. Bu konudaki desteğimizi de her platformda, düşüncelerimizi uluslararası platformda vurguluyoruz. Gürcistan’ın AB ile ilişkilerinde kat ettiği mesafeyi memnuniyetle karşılıyoruz. Özellikle serbest ticaret anlaşması gibi. Bu yıl içinde Gürcü vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahat etme hakkını elde edeceğini umuyoruz. Bizim vatandaşlarımızın da böyle bir beklentisi var ve bu vizeleri kaldırmak için anlaştık. Şu anda iki taraf da yükümlülüklerini yerine getiriyor. Gürcistan’ın Avrupa-Atlantik entegrasyonuna da tam destek veriyoruz ve NATO’ya ve üye ülkelerine, müttefiklerine Gürcistan’ın bir an evvel NATO’ya üye olması gerektiğini söylüyoruz. Dışişleri Bakanları toplantılarında ve zirvelerde de bunu dile getiriyoruz. En son Brüksel’deki toplantıda bizzat şahsen gündeme getirdim” açıklamasını yaptı.
Temmuz’da Varşova’da düzenlenecek NATO zirvesinde de bu durumu güçlü bir şekilde dile getirileceğini kaydeden Çavuşoğlu, Gürcistan’ın misafirperverliğinden dolayı Gürcü Bakana teşekkür etti.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: IHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...