Açlık grevindeki Savçenko’ya Ukrayna'da destek gösterisi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Açlık grevindeki Savçenko’ya Ukrayna'da destek gösterisi

DÜNYA Haberleri  / AA

Rusya’da cezaevinde açlık grevi başlatan Ukraynalı milletvekili Savçenko'ya, Ukrayna'nın çeşitli yerlerinde destek gösterileri düzenlendi.

Rusya’da tutuklu bulunan ve mahkemenin tutumunu protesto etmek için açlık grevine başlayan Ukraynalı pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko’ya destek için Ukrayna'nın çeşitli kentlerinde gösteriler düzenlendi.

Başkent Kiev'de Rusya Büyükelçiliği ve Bağımsızlık Meydanı'nda toplanan göstericiler Savçenko'nun serbest bırakılmasını istedi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin aleyhinde slogan attı. Gösterilere Savçenko’nun annesi Maria ve kız kardeşi Vera'nın yanı sıra Eski Ukrayna Başbakanı ve Vatan Partisi lideri Yulia Timoşenko ve Radikal Parti Lideri Oleg Lyaşko ile bazı milletvekilleri de katıldı.

Rusya’nın Kiev Büyükelçiliği önünde toplanan grup zaman zaman binaya taş atarken polis çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı.

Savçenko’ya destek için Harkov, Odessa, Ternepol ve Herson şehirlerinde de gösteriler düzenlendi.

Ukrayna’nın doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçılara yönelik operasyonlara gönüllü olarak katılan Ukrayna ordusunun tek kadın pilotu üsteğmen Savçenko, 18-19 Haziran 2014’te Lugansk bölgesindeki Sçastye şehri yakınlarında, sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti ayrılıkçıları tarafından rehin alınmıştı. Rusya’nın Voronej şehrinde tutuklu bulunduğu 8 Temmuz 2014’te ortaya çıkan Savçenko, Ukrayna’nın doğusundaki Rus gazetecileri öldürmekle suçlanmıştı.

Rostov Bölgesi Donetsk Şehir Mahkemesinde 2 Mart’ta görülen davada savcı, Savçenko hakkında 23 yıl hapis ve 100 bin ruble para cezası talep etmiş, tutuklu kaldığı sürenin de cezadan düşürülmesini istemişti. Savçenko, duruşmada son savunma için söz hakkı verilmemesi üzerine açlık grevine başlamıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya’da mahkemenin tutumunu protesto etmek için açlık grevine başlayan Savçenko’nun Ukrayna’nın sembolü haline geldiğini söylemişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...