ABD: Esad'e karşı uluslararası bir süreci destekleriz

Düzenleyen:
ABD: Esad'e karşı uluslararası bir süreci destekleriz

DÜNYA Haberleri

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Suriye Başkanı Esad'in uluslararası camiada yargılanması yönünde bir irade oluşursa, bu kararı destekleyeceklerini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Suriye Başkanı Beşşar Esad'in uluslararası camiada yargılanması yönünde bir irade oluşursa, bu kararı destekleyeceklerini bildirdi.

Kirby, günlük basın toplantısında Suriyeli muhaliflerin Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) Başkanı Riyad Hijab'ın Esad'in geçiş sürecinin başlaması sonrasında Suriye'yi terk etmesi gerektiği ve uluslararası adaletin karşısında çıkartılması gerektiği yönündeki sözlerini değerlendirdi.

"ULUSLARARASI HUKUKİ BİR SÜREÇ OLURSA DESTEKLERİZ"

Kirby, uluslararası hukuki bir süreç sonrasında Esad'in sorumlu tutulması gerektiğine dair bir durum ortaya çıkarsa kararı destekleyeceklerini söyledi.

"SİYASAL ÇÖZÜM ARAYIŞLARI İÇİN UĞRAŞIYORUZ"

Halihazırda Suriye'de siyasal çözüm arayışlarına yoğunlaştıklarını belirten Kirby, "Kendi halkına karşı gaz kullanmayan ve varil bombaları atmayan bir hükümeti kuracak siyasal çözüm arayışları için uğraşıyoruz" diye konuştu.

ESAD'IN KAÇIŞ SENARYOSU SORULDU

"Esad Suriye'den ayrıldığı takdirde herhangi bir ülke tarafından bir villaya yerleştirip adaletten kaçmasına sebep olunması durumunda tepkiniz ne olur?" şeklinde bir soruya Kirby, böyle bir senaryoyu değerlendirmek için henüz erken olduğunu söyledi.

"TARAFLAR BİRBİRİNE SAYGI DUYUYOR"

Kirby, Hijab'ın Suriye'de geçiş sürecinin başlaması durumunda Esad'in ülkeden ayrılması gerektiği yönündeki sözlerinin, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Esad'in bir an önce Suriye'den ayrılmasının gerekmediği yönündeki sözleriyle örtüşmemesi konusunda ise "taraflar anlaşmasa dahi birbirlerine saygı duyuyor" değerlendirmesinde bulundu.

"TARAFLAR ARASINDA ANLAŞMAZLIKLAR VAR"

ABD'nin bu konudaki politikasında herhangi bir değişiklik olmadığını belirten Kirby, "Süreç başladığından beri politik duruma ve Esad'in geleceğine dair taraflar arasında bir anlaşmazlıklar var" dedi.

John Kirby, buna karşılık Esad'in Suriye'nin geleceğinde yeri olmadığına dair politikalarında da bir değişiklik olmadığını kaydetti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...