Nike hakkında rüşvet iddiası

Düzenleyen: / Kaynak: Amkspor
Nike hakkında rüşvet iddiası

SPOR Haberleri  / Amkspor

Kenya Atletizm Federasyonu ile olan anlaşması soruşturmaya neden olan Nike firmasının rüşvet verdiği iddia ediliyor.

Atletizmde dünyanın en başarılı ülkeleri arasında gelen Kenya, Nike ile yapılan sponsorluk anlaşması ile ABD basınının gündemine oturdu. Özellikle 800 metre, 1,000 metre, 3,000 metre, 20,000 metre, 25,000 metre, 30,000 metre ve maraton yarışlarında dünyanın korkulu rüyası olan ülkenin atletizm federasyonu, Nike’dan rüşvet almakla suçlandı.
Habere göre, Kenya Atletizm Federasyonu ile Nike arasında yapılan anlaşmada, ülkede spor yapmak isteyen çocukların eğitimi için harcanması gereken para, yetkililerin kasasına gitti. New York Times’da yer alan haberde Nike tarafından Kenya Atletizm Federasyonu’na ‘Teşvik Bonusu’ adı altında verilen 500 bin doların aslında bu amaç için harcanmadığı belirtildi. Doğrudan federasyonun banka hesabına geçilen para hakkında yürütülen soruşturmada, üç yetkili gözaltına alındı.
Kenya Atletizm Federasyonu’nun eski bir çalışanı konu ile ilgili gazeteye yaptığı açıklamada “Bize, anlaşmadaki paranın imkanı olmayan küçük yaştaki çocukların atletizme yönlendirilemesi için kullanılacağı açıklandı. Ancak hiçbir yatırım yapılmadı. Para da bir anda yok oldu” diyerek bu paranın rüşvet olarak adlandırılması gerektiğini söyledi.
ÇİN MARKASI İŞİN İÇİNE GİRİNCE
Nike’ın neden bu kadar yüksek bir rüşvet ödemek zorunda kaldığı ise bilinmiyor. Dünyaca ünlü spor firmasının böyle bir habere konu olmasının ardından açıklama yapan bir yönetici “Biz bu parayı teşvik için verdik. Ne için kullanıldığı bizim sorumluluğumuz değil. ABD sınırları içinde gerçekleşmeyen bir olayı ülkenin kendi mahkemeleri soruşturmak zorunda” diyerek suçsuz olduklarını savunuyor.
Ancak atletizmde başarılı olan bir başka Afrika ülkesi Etiyopya’nın Adidas ile yaptığı anlaşmaya bakıldığında bu kadar yüksek bir miktarda prim ödendiği görünmüyor. Nike’ı bu yola iten durumun ise bir Çin spor giyim firmasının Kenya’ya sponsorluk teklif etmesi ve teklifin kabul etmesi olduğu söyleniyor.
Konu ile ilgili soruşturma sürerken, gözaltına alınan üç Kenya Atletizm Federasyonu yetkilisinin vereceği ifadeler merakla bekleniyor.

Düzenleyen:  - SPOR
Kaynak: Amkspor
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...