BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Bor tarıma da ‘ilaç’ gibi gelecek

Bor tarıma da ‘ilaç’ gibi gelecek

Prof. Gezgin ve Babaoğlu, borun tarımda yeni bir sayfa açacağını belirterek, “Uygun borlu gübreleme ile buğdayda yüzde 38’lere varan artış sağlanabilir” dedi.



KONYA- Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Sait Gezgin ve Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, borun tarımda yeni bir sayfa açacağını bildirdiler. Babaoğlu ve Gezgin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in mikro besleyici olarak buğday, yonca ve sarımsakta yüzde 20-30 üretim artışı sağladığını söylediği boru sahada tespit ettiklerini, bu ürünün tarımsal üretim açısından büyük önem taşıdığını söylediler. Fazla veya eksik Dünya bor rezervinin yüzde 70’ine sahip olan Türkiye’de borun noksanlığının ve fazlalığının tarımda ciddi verim kayıplarına yol açtığını belirten Gezgin ve Babaoğlu, bor fazlalığının toksik etkiye neden olarak verimi düşürdüğünü, eksikliğinin de olumsuz olduğunu ifade ettiler. ‘Cipso fila’ adlı bir bitkinin bu fazlalığı emme özelliğine sahip olduğunu da belirten Gezgin ve Babaoğlu, “Bu bitki ile bor fazlalığını emerek üretim artışı sağlayabiliriz. Eksiklik olan bölgelerde de uygun borlu gübreleme ile buğday, yonca, sarımsak, pancar, fasulye, nohut ve kolza gibi ürünlerde verim artışı sağlayabiliriz. Yaptığımız araştırmalarda bor gübresiyle buğdayda yüzde 38’e varan verim artışı sağlandığını gördük. Bu verim artışı, kuraklığın neden olduğu olumsuzluğu azaltabilir” görüşünü dile getirdiler.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 102459
    % 0.88
  • 5.6399
    % -0.71
  • 6.3294
    % -0.71
  • 7.0547
    % 0.08
  • 260.991
    % -0.06
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT