Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Silopi ve Cizre için büyük müjdeyi verdi

Silopi ve Cizre için büyük müjdeyi verdi

Ekonomi Haberleri

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Silopili ve Cizreli gençlerin istihdam edileceğini söyledi

Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde düzenlenen istişare toplantısına katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, zarar ziyanı 10 bin lira olan vatandaşların zararlarının hemen karşılanması için çalışma yaptıklarını, Silopi'de bin 200, Cizre İlçesi'nde ise 2 bin gencin toplum yararına hazırlanan projeler kapsamında işe alınacağını söyledi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Konya Milletvekili Abdullah Ağralı, Şırnak Valisi Ali İhsan Su ile birlikte istişare toplantılarını yapmak üzere Silopi'ye geldi. Toplantının düzenlendiği otel önünde Silopi Kaymakam Savaş Konak tarafından karşılanan Bakan Cevdet Yılmaz, burada karşılaştığı küçük bir çocuğu kucağına alarak sevdi.

Bakan Yılmaz daha sonra istişare toplantısının ilki olan imam ve din görevlileri ile basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi. Yaklaşık bir saat süren toplantının ardından Bakan Yılmaz sırasıyla, öğretmen, okul müdürleri, köy ve merkez mahalle muhtarları ile bir araya geldi.

Toplantıların sonunda otelde verilen yemeğe katılan Bakan Yılmaz, yaptıkları görüşmelere ilişkin basın mensuplarına değerlendirme bulundu.

Görüşmelerin çok faydalı geçtiğini belirten Bakan Yılmaz, "Silopi'de çok faydalı görüşmeler yaptık. Önce imamlarımız ile merkez çevre ve köy imamları ile istişare toplantısı yaptık. Onların sorunlarını, önerilerini dinledik. Yaptığımız çalışmalar hakkında bilgilendirdik. İkinci olarak okul müdürlerimiz ve öğretmenlerimiz ile bir toplantı gerçekleştirdik. Eğitim konusundaki meseleleri ele alma imkanımız oldu. Yine genel olarak Silopi'de yaptığımız çalışmaları istişare etme imkanımız oldu. Son olarakta mahalle ve köy muhtarlarımız ile bir araya geldik. Onlarla da gerçekten çok faydalı istişarelerimiz oldu. Silopi ile ilgili zarar ziyan tespitlerimiz tamamlanmış durumda. Konutlarımız ile ilgili çevre ve şehircilik bakanlığımız zarar tespitlerini yapmış durumda. Silopi'yi riskli alan ilan etmiş durumdayız. Bu çerçevede çevre ve şehircilik bakanlığımız tarafından yeni bir imar planı çalışması sürdürülüyor. Çalışma tamamlanır tamamlanmaz bütün onun gereğini yapacağız. Çok daha güzel bir Silopi, çok daha planlı bir şehirleşmiş Silopi için adımlarımızı atacağız" dedi.

Evleri hasar görenlerin zararlarının belirlenmesi çalışmalarının tamamlanma aşamasına geldiğini ifade eden Bakan Yılmaz, "Zarar gören haneler ile ilgili çalışmalarımız belli bir aşamaya gelmiş durumda. 10 bin liraya kadar zararı olanların zararını hemen telafi edici çalışmaları başlamış bulunuyoruz. Dosyalar hazırlanıyor. Hızlı bir şekilde bunları karşılayacağız. 5 bine yakın hane bundan istifade etmiş olacak. Daha az sayıda daha yüksek oranlı hasarlı binalarımız var. Bunlarla ilgili olarak da yine çevre ve şehircilik bakanlığımız sahada. Vatandaşlarımızın durumuna bakıyorlar. Önümüzdeki günlerde konut üretimi başta olmak üzere çeşitli şekillerde bunun da telafisi tazmini gerçekleşmiş olacak. Fiziki alt yapı ile ilgili olarak önemli çalışmalar yürütüyoruz. Belediye işi olduğu halde, bu su meselesi, alt yapı meselesi ile ilgili tamirat konuları var. Onları iller bankası kanalı ile yaptığımız bir ihale ile hızlı bir şekilde başlatmış bulunmaktayız. Onun tamiratlarını gerçekleştireceğiz" açıklamasını yaptı.

Silopi'de yaklaşık 40 kilometre yolda asfaltlama çalışmasının başlatıldığını kaydeden Bakan Yılmaz, zarar gören esnaflarla da görüşmelerin başladığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Ayrıca sadece Silopi'de 40 kilometreye yakın ilçe içi yollarda asfaltlama çalışmaları başlatmış bulunuyoruz. Karayolları genel müdürlüğümüz bunu yapıyor. Sadece bu çalışmamamızın maliyeti 17 milyon Türk Lirasının üzerinde. Şehir içi yollarımızı daha düzgün bir hale getireceğiz. Bu yönde de çalışmalar başlamış durumda. Esnafımızla ilgili çalışmalar bir noktaya gelmiş durumda. Doğrudan zarar gören esnaflarımıza yönelik zarar tespitleri yapılmış durumda. Daha detaylı bir takım çalışmalarda yapıyoruz. Bu çerçevede de başbakanlıktan gelen ödeneklerimiz var. Onlarla esnafımızın zarar ziyanını hızlı bir şekilde karşılayacağız. Esnaflarımızın kredi imkanlarından faydalanması konusunda çalışmalar yaptık. Daha zorlu şartlar vardı. Orda bir takım esneklikler sağladık. Daha rahat bir şekilde kredi kullanımına imkan sağladık. Esnafla ilgili çalışmalarımız devam edecek. Daha önce prim borçları ertelenmişti. Bunlarda inşallah daha da uzatılacaktır. Bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Diğer taraftan istihdama ilişkin gençlere ilişkin çalışmalarımız devam ediyor. Silopi'de 400 gencimizi toplum yararına çalışmadan başlamıştık. Buna 800 gencimizi daha ilave ediyoruz. Şuanda başvurular alınıyor. 21 Mart itibari ile 800 gencimiz daha 9 ay boyunca çalışma imkanına kavuşmuş olacak. Böyle hem o gençlerimizin aileleri bir imkana kavuşmuş olacak, hemde yerel ekonomiyi canlandırma konusunda bir katkı da bulunmuş olacağız. Aynı çalışmayı Cizre ilçemiz ve diğer ilçelerimiz içinde aşama aşama gerçekleştiriyoruz. Cizre'de zarar ziyan tespit çalışmalarına başlamış durumdayız. Çok fazla çevre şehircilik bakanlığımızdan eleman ile sahadayız ve çalışmaları hızlı bir şekilde tamamlamaya gayret ediyoruz. Bu çalışmalar tamamlanır tamamlanmaz Silopi bir örnek olacak. Silopi'de ne yaptıysak oralarda da benzer çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Sadece Cizre ilçemizde 2 bin gencimize toplum yararına çalışma imkanı sağladık. Onlarda 21'ince başlayacaklar göreve. Mesleki eğitimlerde vereceğiz. Silopi'de saydığım çalışmaları çok yönlü hayata geçireceğiz. Bu bölgelerimizi imar edeceğiz. Daha iyi daha yaşanılabilir bir Silopi ve Şırnak'ı el birliği ile oluşturacağız inşallah."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...