BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Yüksek fiyat üreticiyi buğday ekimine yöneltti

Yüksek fiyat üreticiyi buğday ekimine yöneltti

Kuraklık sonucu rekoltede düşüş yaşanmasının ardından iç ve dış piyasalarda fiyatı yükselen buğday, Çukurova yöresindeki üreticilerin gözdesi oldu.



ADANA- Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Çukurova yöresinde 20 Ekimde başlayan buğday ekiminin yüzde 90 oranında tamamlandığını söyledi. Bu yıl Türkiye genelinde yaşanan aşırı sıcakların ve kuraklığın tarımsal üretimi olumsuz yönde etkilediğini anımsatan Barut, Çukurova yöresinde de kuraklık nedeniyle buğdayda birim alandaki verim kaybının yüzde 10 olduğunu ifade etti. Ayhan Barut, 260 bin hektar alandan 1 milyon 300 bin ton ürün alınması gerekirken bunun 1 milyon 158 bin ton düzeylerinde kaldığını ifade ederek, birim alandaki verim kaybının İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yüzde 50-60’lara ulaştığını kaydetti. Küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan kuraklıktan dolayı rekoltenin düşük olmasının yanı sıra iç ve dış piyasalarda fiyatı yükselen buğdayın Çukurova yöresindeki üreticilerin gözdesi olduğunu belirten Barut, geçen yıl 260 bin hektar olan ekim alanlarının yüzde 15 artışla 300 bin hektarı aşacağını tahmin ettiklerini bildirdi. Masrafı ve zahmeti az Ayhan Barut, kuraklık nedeniyle pamuk ve ayçiçeğinde birim alandaki verim kaybının yüzde 40, ikinci ürün mısırda ise yüzde 50-60 seviyelerinde olmasının üreticiyi sıkıntıya soktuğunu ifade ederek, “Üretici de çare olarak fiyatının yüksekliğinin yanında diğer tarım ürünlerine göre masrafı ve zahmetinin az olması hasadından sonra ikinci ürün ekme imkânı olduğu için buğdaya yöneldi” dedi. Ayhan Barut, hasat döneminde 40-45 YKr arasında satılan buğdayın kilogram fiyatının 54 YKr civarında olduğunu da sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT