Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Fas Kralı Muhammed'in Rusya ziyareti yeni müttefik arayışı'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Fas Kralı Muhammed'in Rusya ziyareti yeni müttefik arayışı'

DÜNYA Haberleri  / AA

Fas Kralı 6'ncı Muhammed'in, ülkesinin Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler ile ilişkilerinin gerginleştiği bir dönemde gerçekleştirdiği Rusya ziyareti, "yeni stratejik müttefik arayışı" olarak değerlendiriliyor.

Fas Kralı 6'ncı Muhammed'in, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) ile ilişkilerinin gerginleştiği bir dönemde gerçekleştirdiği Rusya ziyareti, "yeni stratejik müttefik arayışı" olarak değerlendiriliyor.

Son zamanlarda Cezayir'den peş peşe gelen Batı Sahra ile ilgili açıklamalara da cevap vermeyen Fas, Kral 6'ncı Muhammed'in ziyaretiyle, Cezayir'in en önemli stratejik ortağı olan ve üzerinde büyük etkisi olan Rusya ile yakınlaşarak bu ülkeye karşı avantaj elde etmek istiyor.

Rusya ile yakınlaşmak, stratejik ortaklıktan ziyade ticari bir takım stratejik birliktelikleri de getiriyor. Özellikle Rusya'nın turizm ve tarım ürünleri alanında Türkiye, Ukrayna ve Mısır'a alternatif arayışına girmesi de Fas ile yakınlaşmanın altında yatan sebeplerden olduğu biliniyor. 

"Uluslararası ve bölgesel siyasi dengeler devamlı değişiyor"

Kral 6'ncı Muhammed'in Rusya ziyaretini AA muhabirine değerlendiren Faslı Akademisyen ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Menar, Rusya ile siyasi ittifakı bir "mecburiyet" olarak nitelendirdi.

Menar, "Uluslararası ve bölgesel siyasi dengeler devamlı değişiyor, AB'nin ve Polisario Cephesi'ne destek veren Cezayir'in siyasi tavırları, Fas'ı Batı Sahra konusunda tarafsız olan ve diğer yandan Cezayir ile güçlü işbirliği olan Rusya ile yakın ilişkiler kurmaya itiyor" diye konuştu.

Uluslararası İlişkiler Uzmanı ve Afrika Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Halid eş-Şakravi de "BM'nin önemli üyelerinden biri olan Rusya ile siyasi ilişkilerin güçlendirilmesi, Fas'ı ülkenin en önemli milli meselesi olan Batı Sahra konusunda elini güçlendirecektir" ifadelerine yer verdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...