Meclisteki süreç bir kez “bypass” edilecek

Düzenleyen:
Meclisteki süreç bir kez “bypass” edilecek

POLİTİKA Haberleri

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Mustafa Şentop, tüm dokunulmazlık dosyalarının tek tek görüşülmesinin meclisi tıkayacağı, bu nedenle Anayasa’ya eklenecek geçici bir madde ile bir kereliğine bu sürecin bypass edileceğini söyledi.

Yücel Kayaoğlu ANKARA
Dokunulmazlık dosyalarının ele alındığı yer olan Anayasa-Adalet Karma Komisyonu’nun başkanlığını da yapan Şentop, AK Parti’nin sürpriz dokunulmazlık hamlesinin gerekçelerini anlattı. Şentop, “Tüm dokunulmazlıklar meclisteki süreç işleyerek kaldırılsa ne olur, diye çalışma yaptırdım. Geçmişte yapılanları incelettim. Dosyalarla ilgili hazırlık komisyonlarının bir ay çalışma süresi var. Her hazırlık komisyonu 20 dosyayı inceleyebiliyor bir kerede. Bir defada 200 dosyayı inceleyebiliriz. 500’den fazla dosya için en az üç aya ihtilacımız var. Bir ay da karma komisyon süresini katarsak sadece komisyon süreci 4 ay edecek. Genel Kurul’daki görüşme sürecini de incelettim. Her bir dosyanın ortalama görüşme süresi 2 saat sürmüş. Her milletvekilinin  ayrı ayrı savuma yaptığını da hesaba katarsanız 500 dosyanın görüşülmesinin  tamamlanması bin saat sürüyor. Yani 500’ün üzerindeki dosyanın mecliste görüşülmesi sürecinin tamamlanması 9 ayı bulur. Bu da meclisi kilitler. Tüm bunları dikkate alarak, meclisteki bu süreçleri bir defalığına bypass etmiş olacağız.  Anayasa’ya eklenecek geçici madde ile tüm bu süreçler bir kereliğine uygulanmayacak” bilgisini verdi. Şentop, Anayasa’ya eklenecek geçici maddeler ile hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılarak, bu dosyaların geldiği yolu izleyerek önce Başbakanlığa, ardından Adalet Bakanlığına son olarak da soruşturmayı açan savcılıklara gönderileceğini kaydetti.

 

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...