Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Diriliş'te Noyan nasıl ölecek? İşte cevabı

Düzenleyen:
Diriliş'te Noyan nasıl ölecek? İşte cevabı

MAGAZİN Haberleri

Dizide sürekli Kayı'larla mücadele eden Baycu Noyan'dan tarih kitaplarında başarıdan başarıya koşmuş bir komutan olarak söz ediliyor. Ancak efsane komutanın nasıl öldüğü bilinmiyor.

TRT ekranlarının reyting rekorları kıran dizisi Diriliş Ertuğrul'da Baycu Noyan karakterini canlandıran Barış Bağcı, performansıyla büyük beğeni topladı. Dizinin ana karakterleri kadar popüler olmayı başaran Bağcı, 1997 yılında Trabzon Devlet Tiyatrosunda oyunculuk görevine başladı.

Peki kimdir bu Baycu Noyan? Dizideki karakterle tarihteki gerçek karakter ne kadar örtüşüyor? İşte Baycu Noyan gerçeği....

Besud/Beshud kabilesinden olup, Cengiz Han'ın komutanlarından Jebe'nin akrabasıydı. 1228 yılında İsfahan seferine katıldı. Daha sonra Cormagon Noyan'ın himayesinde Kafkasya bölgesinde askeri faaliyetlerde bulundu.

ERZURUM'U KUŞATTI

1241 yılında hastalanan Cormagon Noyan'ın yerine Mugan'daki Moğol ordusunun başına getirilen Baycu Noyan, Babai ayaklanması sonucu Anadolu Selçuklularının düştüğü zor durumu görerek içerisinde Ermeni ve Gürcülerin de bulunduğu 30.000 kişilik bir orduyla Mugan'dan hareket etti. Komutasındaki Moğol ordusuyla 1242 sonbaharında Erzurum önlerine gelerek şehri kuşattı.

ERZİNCAN'I ELE GEÇİRİP TAHRİP ETTİRDİ

Erzurum'u kısa sürede alan Baycu Noyan şehri yağmalatıp ve tahrip ettirdikten sonra şehir surlarını da yıktırarak Mugan'a döndü. 1243 yılındaki Kösedağ Muharebesinde II. Gıyaseddin Keyhüsrev komutasındaki Selçuklu kuvvetlerini yenilgiye uğrattı. Savaşın hemen ardından kendisine teslim olan Sivas' a girerek şehri yağmalattı. Kendisine direnen Tokat ve Kayseri şehirlerini ele geçirerek tamamen tahrip etti. Azerbaycan'a dönerken de Erzincan'ı ele geçirerek tahrip ettirdi. Bu başarıları sonucunda Anadolu Selçuklulularını Moğallar'a bağlı devlet haline getirdi.

GÖREVİNDEN ALINDI

1245 yılında Ahlat ve Amid'i ele geçirdi. 1246 yılında yeni Moğol hükümdarı Güyük Han tarafından görevinden alındı ve yerine Eljigidei getirildi. Güyük Han'ın ölümünden sonra, 1251 yılında yeni Moğol Hanı olan Möngke'nin kendi hanlığına karşı gelen Eljigidei'yi öldürtmesiyle Baycu Noyan yeniden İran topraklarındaki Moğol ordularının komutanlığına getirildi.

KONYA'YI KUŞATACAĞI SIRADA...

Hülagü'nün İran ve batı bölgelerini "İlhan" unvanıyla idare için ordusuyla bölgeye gelmesi üzerine, askerleriyle Azerbaycan'daki Mugan ordugahından ayrılarak yaylak ve kışlak bulmak amacıyla yeniden Anadolu topraklarına girdi. Ordusuyla Aksaray'a kadar gelen Baycu, isteklerinin yerine getirilmemesi üzerine yapılan savaşta Anadolu Selçuklu ordusunu yenilgiye uğrattı. 1256 yılında ordusuyla Konya'yı kuşatacağı sırada, Konya halkının topladığı altınları kendisine teslim etmesi üzerine sadece şehrin surlarını yıktırarak geri çekildi. 1258 yılında Hülagü Han'ın Bağdat seferine katılmak üzere çıktığı seferde Elbistan'ı ele geçirdi. Aynı yıl Düceyil Muharebesi'nde Abbasi ordusunu tamamen imha etti. Bağdat Kuşatması'na katılarak şehrin alınmasında yardımcı oldu.

NASIL ÖLDÜRÜLDÜĞÜ BİLİNMİYOR

Baycu Noyan'ın ne zaman ve nasıl öldüğüyle ilgili bilgiler sınırlıdır. Bazı kaynaklara göre, Bağdat seferi sırasında kendisine katılmakta tereddüt etmesi ve Halife Mustasım Billah ile gizlice yazışmasından dolayı Bağdat'ın ele geçirilmesinden sonra Hülagü Han tarafından öldürtülmüştür.

Düzenleyen:  - MAGAZİN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...