Yüzümüzü kendimiz kırıştırıyoruz

Düzenleyen:
Yüzümüzü kendimiz kırıştırıyoruz

YAŞAM Haberleri

Yüzüstü uyumak, buhar banyosu, güneş, şekerli gıdalar kırışıklığı artırıyor. Yer çekimi diye bir şey var, mutlaka kırışacağız ama en azından hızlandırmayalım...

CANAN ERASLAN / KADIN DÜNYASI - İnsanız... Doğduk, büyüdük, geliştik, yaşlanıyoruz. Yer çekimi de var tabii. Her yaşın kendine göre güzelliği var. Hangimize "10 yaş daha genç olsaydınız?" diye sorduklarında "Aaah keşke" demeyiz? Belki yaşı 20 olanlar... Çünkü onlar şimdi çocukluktan çıkıp genç olma çabasındalar. Ama yaşı 30 ve üzerinde olan, kadın ya da erkek herkesin estetik bir kaygısı var. Kimi göz kenarlarındaki kırışıklıkları kimi alnındaki çizgileri dert eder. Bazısı saçındaki seyrelmeyi, bir diğeri burnundaki kemiği... "Sağlıklıyım, çok şükür" deriz ama dert etmeye de devam ederiz bu küçük şeyleri. E madem dert ediyoruz, önce sebeplerini öğrenelim kırışıklıkların, ardından da yapılması ve yapılmaması gerekenleri. Dr. Ata Nejat Ertek diyor ki; ağız ya da hava yoluyla alınan maddeler deri yaşlanmasını etkiliyor. İki kaş arası çizgiler, göz kenarındaki kaz ayakları, burun kanatları, ağız kenarlarındaki kırışıklıklar da mimiklerden kaynaklanıyor. Yaşlanma, 'yer çekimine karşı koyamama', güneş ışınlarının olumsuz etkileri de var elbette.. 

TEMİZLEMEDEN UYUMAYIN
Elimizde olmadan gelen kırışıklıklar var ama bildiğimiz halde yapmadıklarımız da var. Bir de kötü alışkanlıklarımız. Akla gelen ilk olumsuzluk yapılmayan temizlik. Makyaj yapıyor ve temizlemeden uyuyorsanız, o cilt ne yapsın? Gün içinde temizlemeden makyaj yapmak, üzerine bir de o kimyasallarla uyumak. Bu yolla cildin kirleri atmada kullandığı madde, gözenekler tıkalı olduğu için çıkamıyor, cildi deforme ediyor. İlla yapacaksanız, önce cildi temizlemek, ardından nemlendirici sürmek ve bir süre sonra makyaj yapmak gerek. Her şeyin fazlası zarar ama, şeker cildin de düşmanı olarak gösteriliyor. Çünkü şekerli yiyecek ve içecekler cildi kurutuyor, liflere, kolajen ve elastinlere zarar vererek kırışmayı hızlandırıyor.

Sigara... Tepeden tırnağa zehir. Sigara içenlerde daha fazla kırışıklık oluşuyor. Dudaklardaki hızlı kırışıklık, ciltte canlılığını yitirmiş görünüm, hızlı yaşlanan deri... Hep sigaradan.
Tekrarlayan yüz hareketleri yüz kaslarını çok çalıştırır ve kırışıklığı artırır. Çok sık gülümseyen, kaşı çatık dolaşan insanların yüzlerinde yıllar kadar mimiklerinin de eserini görürüz.
Güneşin yaydığı ışınlar, yıl boyunca aynı derecede güçlüdür. Kışın karda, rüzgârda bronzlaşırız malum... O halde mevsim ayırmadan, daima güneş kremi kullanmakta yarar var. Yüz ve ellere mutlaka güneş koruyucu krem sürülmeli.

Buhar banyosu zararlı
Cilt temizliği deyince akla ilk gelenlerdendir yüzü çok yıkamak ve buhar banyosu yapmak. Ancak buhar banyosu yüzü aşırı ısıttığı için cildin asit ve su dengesi bozulur, cilt egzamasına zemin hazırlanır. Buhar verildikçe daha çok açılan gözenekler, dış etkilere karşı daha açık olur.

Yüzüstü uyumak yüzü kırıştırıyor
Pek çok kişi dikkat etmez ama yüzüstü uyumak yüz kırışmasının sebeplerinden biri olarak gösteriliyor. Bu pozisyon yüzde ve özellikle dekolte bölgesinde belirgin kırışıklıklara yol açar. Her ne kadar gece bu pozisyonu korumak zor olsa da en azından yüzüstü uykuya dalmamaya özen göstermek en iyisi.

Boynunuzu 25'ten itibaren iyi koruyun
Uzmanlar, yaşlanmanın 25-30 yaşlarından itibaren başladığını vurguluyor. Bu yaşlardan itibaren cilde uygun nemlendirici seçmekte yarar var. Çok ince olan boyun derisi çabuk kırışır ve müdahale neredeyse imkânsızdır. Siz siz olun, yüzünüz kadar boynunuza da iyi bakın. Göz çevrenize, yüzünüze ve boynunuza mutlaka nemlendirici sürün. Nemlendirici seçmeden önce de cilt tipini öğrenmek şart...

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...