Çantacıları elektrik çarpacak

Düzenleyen:
Çantacıları elektrik çarpacak

Ekonomi Haberleri

Rüzgâr ve güneş enerjisine dayalı lisanssız elektrik üretimi yapanlar, üçüncü kişilere hisse devri yapamayacak. Ayrıca başvuru sahipleri aynı trafo merkezinde çatı uygulamaları hariç olmak üzere 1 megavattan fazla tesise sahip olamayacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) rekabetin korunması ve üretimin artırılması için lisanssız elektrik üretiminde değişikliğe gitti. Enerji sektöründe çantacılığı bitirecek düzenlemi ile enerji lisansları üçüncü kişileri devredilemeyecek. Buna göre rüzgar ve güneşe dayalı tesisler için başvuru yapanların bu tarihten itibaren hisse devri yapmasının önüne geçiliyor. Ayrıca dağıtım şirketlerinin patronlarının ve yöneticilerinin eşi, çocuğu, yakın akrabaları ve çalışanları da lisanssız üretim faaliyetinde yer alamayacak. 
Yönetmelikle enerji üretim faaliyetleri de yeniden düzenlendi. Buna göre aynı trafo bölgesinde aynı yatırımcı tarafından 1 megavattan (MW) fazla elektrik şebekeye verilemeyecek. Aynı zamanda üretim tesisi ile ilişkilendirilen tüketim tesisinin sözleşme gücünün 30 katından fazla üretim gücüne sahip olunamayacak. Vatandaşlar güneşten ürettiği elektriğin ihtiyaç fazlasını görevli tedarik şirketleri üzerinden sisteme kilovatsaatini 13.3 dolar centden satabilecek. Satış bedeli, görevli tedarik şirketleri tarafından vatandaşın bildirdiği banka hesabına aylık olarak ödenecek. Yatırımın tabana yayılması amacıyla, her bir trafo merkezinde rüzgar ve güneş enerjisine dayalı üretim tesisleri için her kişiye azami 1 megavat tahsis yapılmasına karar verildi. Düzenleme ile enerji kooperatifçiliğin yaygınlaştırılması amacıyla kooperatif, kooperatif birlikleri vasıtasıyla kurulan tesisler için yapılacak tüketim birleştirmelerinde üretim tesisleri için ortak sayısına bağlı olarak her tüketim tesisi için 1 megavatı geçmeyecek şekilde her bir trafo merkezinde maksimum 5 megavata kadar tahsisat yapılabilecek.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...