Türkiye, AB’nin güvenlik zaaflarını ortaya çıkardı

Düzenleyen:
Türkiye, AB’nin güvenlik zaaflarını ortaya çıkardı

DÜNYA Haberleri

Türkiye’nin, DAEŞ militanını sınır dışı etmesi ve uyarmasına rağmen Belçika’da katliamın yaşanması Avrupa’nın gündemine oturdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Belçika’yı kana bulayan DAEŞ militanlarından İbrahim El Bakraoui’yi Türkiye’nin iki defa sınır dışı etmesine rağmen Brüksel saldırısının gerçekleştiğini açıklaması Avrupa’nın gündemine oturdu. Türkiye’nin militanı gönderildiği Hollanda’dan ise Türkiye’yi suçlayan açıklama geldi. Hollanda Adalet Bakanı Ard van der Steur, El Bakraoui’nin geçen temmuzda Amsterdam havalimanına gelmesine rağmen tehlikeli bir isim olduğunun farkına varmadıklarını söyledi ve “İbrahim El Bakraoui’nin hiçbir yerde kaydı yoktu ve Türk yetkililer niçin sınır dışı edildiğini söylemediler. Türkiye normal prosedürleri uygulamadı; bize sınır dışı edildiğini de bildirmedi” iddiasında bulundu. Ancak ABD basınında çıkan haberler, Hollandalı bakanın bu açıklamasını yalanladı. Adı açıklanmayan bir ABD yetkilisi El Bakraoui kardeşlerin kendi “kontr-terör izleme” listelerinde bulunduğunu ve bu konuda Avrupalı yetkilileri uyardıklarını söyledi. Bu arada İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Financial Times gazetesi, Türkiye’nin El Bakraou’yi sınır dışı ederek Belçikalı ve Hollandalı yetkililere bildirilmesine rağmen katliamın önlenemesinin Avrupa’daki güvenlik ve istihbarat zaafiyetini ortaya koyduğunu yazdı. Gazetenin haberinde bir Türk yetkilinin, “Klasik vakaydı ve ne gerekiyorsa yaptık. Hollandalı ve Belçikalı yetkilileri bu konuda bilgilendirdik. Onlar da bu kişinin terörist olacağını biliyorlardı” sözlerine yer verdi. 
BRÜKSEL’DE ÇATIŞMA
Öte yandan Belçika’da 31 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırılar sonrası Brüksel’de terör zanlılarına karşı operasyonlar devam ediyor. Schaerbeek semtinde terör zanlılarının kaldığı eve operasyon düzenlendi. Operasyonda iki patlama sesi duyulurken ardından çatışma çıktı. Polisin, 1 zanlıyı öldürdüğü öğrenilirken 7 kişinin de gözaltına aldığı bildirildi. De Morgen gazetesine göre yakalananlar arasında hem Paris hem de Brüksel saldırılarına karıştığı düşünülen Suriyeli Naim el Hamed (28) bulunuyor. Alman polisi de Belçika’daki saldırılarla bağlantılı olduğu tahmin edilen 2 kişiyi gözaltına aldı. Fransa’da ise ses getirecek eylem planladığı iddia edilen 1 kişi gözaltına alındı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...