Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Esed ve Rusya'nın zulmü bile meslek sevgisini engelleyemedi

Düzenleyen:
Esed ve Rusya'nın zulmü bile meslek sevgisini engelleyemedi

YAŞAM Haberleri

Suriyeli öğretmen Alşavi, Halep'te Esed rejim güçlerinin baskıları, DAEŞ ve Rusya'nın bombalarına rağmen sürdürdüğü mesleğini şimdi sığındığı Türkiye'de devam ettiriyor.

Suriye'de Esed yönetiminin baskılarına, DAEŞ ve Rusya'nın bombalarına rağmen uzun süre binaların bodrum katlarında ve konteyner okullarda eğitim veren Suriyeli öğretmen Safvan Alşavi, 3 ay önce vatan topraklarını terk ederek Türkiye'ye sığındı. Alşavi, mesleğine olan tutkusunu Türkiye'de de kendisi gibi sığınmacı olan Suriyeli çocuklara öğretmenlik yaparak sürdürüyor.

Eşi ve üç çocuğuyla ocak ayında Suriye'nin Halep kentinden Ankara'ya gelerek Siteler Uluönder Mahallesi'nde ikamet etmeye başlayan Alşevi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iç savaş başlamadan önce Halep'in doğu kırsal bölgesinde bir ilkokulda müdür olarak çalıştığını söyledi.

Alşavi, 2008-2011 arasında müdürlük görevini yürüttüğü sırada çatışmaların başladığını belirterek "Esed yönetimi okulların müdürlerinden, öğretmen ve öğrenci hakkında muhalif olup olmadıklarına ilişkin bilgi toplamaları emrini verdi. Ben, bunu yapmamak için müdürlüğü bıraktım. Bir süre öğretmen olarak çalıştım ancak Esed güçlerinin baskılarından dolayı öğretmenliği de bırakmak zorunda kaldım." diye konuştu.

Savaş başladıktan 1,5 yıl sonra Özgür Suriye Ordusu'nun Halep'e girerek yönetimi ele geçirdiğini, o dönemde siviller tarafından kurulan ofislerde öğrencilere eğitim vermeye devam ettiğini aktaran Alşavi, "Ders verebilmek için binaların bodrumlarını okul olarak kullandık. Bu, 2014 yılına kadar devam etti. Daha sonra DAEŞ'in bombaları yüzünden de hepsini kapatmak zorunda kaldık." ifadelerini kullandı.

"Halep yaşanamaz bir hale geldi"
Yaşadığı bölgenin 250 bin kişilik nüfusa sahip olduğuna işaret eden Alşavi şu anda bölgede 10 bin kişinin kaldığını söyledi. Alşavi, şunları dile getirdi:

"Halep yaşanamaz bir hale geldi. Ben de aşık olduğum şehri terk etmek zorunda kaldım ve yılbaşında Ankara'ya geldim. Şimdi öğretmenlik yapıyorum. Burada savaştan zarar gören çok öğrencim var. Şimdi onların yaralarını sarmaya, eğitimdeki eksikliklerini telafi etmeye çalışıyorum."

"Çocukların çoğu çalıştığı için okula gelemiyor"
Suriyeli çocukların çoğunun aile geçimine katkı sağlamak için çalıştığına dikkati çeken Alşavi, "Bölgede yaşayan Suriyeli aileleri çocuklarını okula göndermesi için ikna etmeye çalışıyoruz ancak bir çoğu maddi imkansızlıklar ve kendilerine yardımcı olmaları için çocuklarını okula göndermiyor. Uluslararası topluma çağrıda bulunuyorum, lütfen okulları destekleyin ve parası olmayıp okumak isteyen öğrencilere yardım edin. Dünya çocukları gibi eğitim, Suriyeli çocukların da hakkı." şeklinde konuştu.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...