Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Emekliye izinsiz hesaba ceza geliyor

Düzenleyen:
Emekliye izinsiz hesaba ceza geliyor

Ekonomi Haberleri

Emekliye “kredili mevduat tuzağına” BDDK el koydu. Emekliden izinsiz hesap açan bankalara ceza geliyor

Kredili Mevduat Hesapları'nda (KMH) uygulanan faizde hesap kaçınca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yaptırım kararı aldı. Başkan Mehmet Ali Akben, emekliden izinsiz hesap açan bankalar hakkında idari yaptırım uyguladıklarını belirterek, "KMH açılması için açık ve kanıtlanabilir talebin olması gerekir" dedi. Akben, emekli ve çalışanların maaşlarının tamamına bloke konulamayacağını belirterek, önceden yapılan sözleşmelerin de geçerli olmadığını vurguladı. BDDK Başkanı Akben, KMH konusunda 2013'te yürürlüğe giren yönetmeliğin "Buna göre düzenlenecek sözleşmeler kapsamında, sözleşmeden ayrı olarak hesap sahibinden alınacak imzalı ya da kanıtlanabilir bir talep olmaksızın hesap sahibi adına kredili bir hesap açılamaz" hükmünü anımsattı.
 
İKİ YARGI KARARI
 
Akben, emekli ve çalışanların maaş-ücretlerine borçları nedeniyle bloke konulmasına ilişkin iki farklı yargı kararına dikkat çekti. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin 26.01.2015 tarihli kararı, "Kredi kartı, kredi borcunun ödenmemesi durumunda bankanın müşteri tarafından imzalanan sözleşmelere dayanarak emekli maaşına bloke konulması yetkisi olduğu, aksine kabulün hakkın kötüye kullanımı olacağı" yönünde. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi'nin 14.01.2015 tarihli kararında ise "kredi kartı borcu nedeniyle banka tarafından icra takibi yapmadan maaşın borca mahsup edilemeyeceği, sözleşmede yer alan böyle bir hükmün haksız kazanç sayılacağı" belirtiliyor.
 
Başkan Akben, geçmişte yapılan kesintiler, ödenen faizlerin iade edilmesi konusunda, "Bankalar Kanunu'na göre BDDK idari para cezası uygulayabiliyor. Ancak geçmişteki kesintiler Hakem Heyetleri ile yargı mercilerinin görev alanında" dedi. (SABAH)

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...