Piyasalar yeni kabine ve 'Merkez'e kilitlendi

Düzenleyen:
Piyasalar yeni kabine ve 'Merkez'e kilitlendi

Ekonomi Haberleri

Yeni hükümette ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği ve Merkez Bankası'nın bugün açıklayacağı faiz kararı piyasalara yön verecek

Piyasalar bu hafta hem siyasi hem de ekonomik tarafta alınacak kararları dikkatle takip edecek. Özellikle yeni kabine ve Merkez Bankası'nın faiz kararı, borsa ve doların yönü üzerinde belirleyici olacak. Kritik kararlar öncesinde borsa, 76 bin puanın üzerinde seyretti. Dolar ise 3 TL'nin hemen altında denge bulmaya çalıştı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun bugün yapacağı mayıs ayı toplantısında, ekonomistler, üst bantta 0.25-0.50 puan arasında indirim bekliyor. Destek Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen, piyasaların yeni haftaya siyasi cephedeki gelişmelerin öncülüğünde başladığını belirterek şunları söyledi: "AK Parti'nin en yetkili organı Merkez Karar ve Yönetim Kurulunda (MKYK), yeni dönemde önemli değişiklikler yapıldı ve listenin neredeyse yarısı yeni yönetimde yer almayacak. Bu da yeni oluşacak kabinede önemli değişikliklerin yapılacağı yönünde bir beklenti oluşturdu. Özellikle ekonomi yönetiminde muhtemel yeni değişiklikler, piyasalarda hareketlilik oluşturabilir. Hem borsa tarafında hem de dolar/TL tarafında bekle gör havasının hakim olduğunu görüyoruz."
Çekcen, dolardaki güçlü duruşun önemli sebeplerinden birinin de Merkez Bankası beklentileri olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti: "Üst bantta 50 baz puanlık bir indirim olma ihtimali, şu an itibarıyla kur tarafında düşüşleri sınırlandırıyor. Ayrıca geçen hafta açıklanan tutanaklar sonrası, piyasalarda hava bir anda FED lehine değişti. ABD verilerinin beklentileri karşılaması durumunda FED'in haziran ayında faiz artırımına gidebileceği yönündeki ifade sonrası, dolar birçok ürün karşısında yükselişe geçti. Aynı zamanda FED bölgesel başkanlarının son açıklamaları da bu ihtimali destekler nitelikte. Cuma günü gözler FED Başkanı Janet Yellen'ın değerlendirmelerinde olacak. Yellen’ın açıklamaları diğer üyeleri destekler nitelikte olursa, piyasalar haziran ayına hazırlanabilir. 15 Haziran'da yapılacak FED toplantısından bir faiz artırımı gelebilir."

DOLARDA 2.97 KRİTİK
Analistler, dolarda kalıcı düşüş görülebilmesi için belli bölgelerin aşağı yönlü geçilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Destek Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen, "2.9600-2.9700 aralığı kritik destek bölgesi. Bu bölgenin altında bir fiyatlama görmediğimiz sürece, kurun yukarı gitme isteği sürebilir. Yukarıda tekrardan 3.00 ve üzerinde 3.02 denemeleri görebiliriz. TL’deki zayıflıktan kaynaklı, gram altın 118.90 ve 119.50 TL aralığını taban yapmış durumda" diye konuştu.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...