Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Dolar 3 lirayı aştı (Dolar ne kadar 24 Mayıs 2016)

Düzenleyen:
Dolar 3 lirayı aştı (Dolar ne kadar 24 Mayıs 2016)

Ekonomi Haberleri

Dolar/TL, bu sabah itibariyle ABD'de faiz artırımı, ekonomi yönetimine ilişkin belirsizlik ve Türkiye'de faiz indirimi beklentisiyle 3 liranın üzerine çıktı.

Dolar bu sabaha hızlı başladı. Dolar/TL, yeni ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceğine yönelik belirsizlik ve TCMB'nin faiz indirimlerine devam edeceği beklentilerinin yanı sıra ABD Merkez Bankası'nın biri yakın zamanda olmak üzere bu yıl içinde iki kez faiz artıracağı endişelerinin baskısıyla bu sabah 3.00 seviyesinin üzerine çıktı.
Dün akşam 2,98 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah 27 Ocak'tan bu yana en yüksek olan 3,0035'e kadar yükseldi. Kur şu dakikalarda 3 liranın üzerinde seyrediyor.
Euro da 3,36 liranın üzerine çıktı.

GÖZLER MERKEZ'İN KARARINDA

YENİ KABİNE BELLİ OLUYOR

FED TEDİRGİNLİĞİ

Uzun aradan sonra ilk faiz artırımını geçen Aralık ayında yapan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 14-15 Haziran'da yapacağı toplantıda faiz artırımlarına yeniden başlayacağına ilişkin beklentiler güç kazanıyor.

Türkiye'de de Mayıs toplantısını bugün yapacak olan Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandında 0.25-0.50 puan dolayında indirim yapması bekleniyor.
Merkez Bankası, Nisan toplantısında faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7.25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizini yüzde 7.5'te tutarken, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini 0.50 puanlık indirimle yüzde 10'a çekti.

EKONOMİ YÖNETİMİ MERAKLA BEKLENİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım, yeni kabineyi bugün saat 10:30'da Erdoğan'a sunmuş olacak.

Piyasalarda ekonomi yönetiminde, özellikle Mehmet Şimşek'in görevinde bir değişiklik olup olmayacağı merakla bekleniyor.

Türk varlıkları açısından bugünün diğer önemli gündem maddesi de TCMB'nin faiz kararı olacak.

BloombergHT araştırma servisinin anketine katılan 22 ekonomistin 19'u üst bantta indirim suretiyle sadeleşme sürecinin devam edeceğini öngörüyor.

Bu iki kritik gelişme öncesi dolar kuru 3'ün üzerine çıktı ve kapanış bazında 29 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. TSİ 08:53 itibariyle kur 3,0036 seviyesine kadar çıktı.

Küresel piyasalarda ise Fed yetkililerinden gelen değerlendirmeler takip ediliyor. Son olarak Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, 2016 yılında iki ya da üç faiz artırımı görebileceğini ve fiyatların orta vadede merkez bankasının enflasyon hedefine doğru hareket edeceğini söyledi.

ALTIN

Altın, artan sayıda Fed yetkilisinden gelen yorumların faiz artırımına gidileceği beklentilerini güçlendirmesi ve bunun sonucu doların görünümü güç kazanırken, altının cazibesinin azalması ile birlikte dmrt günlük kaybını korudu.

Spot altının ons fiyatı 1.245 dolara kadar geriledi.

PETROL

Petrol fiyatları, küresel arz fazlası ortamında, ABD'de düşüş göstermesi beklenen haftalık petrol stok verisi öncesi, varil başına 48 dolar civarında seyretti.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1 sent düşerek, Hong Kong saati ile 08:02'de varil başına 48.07 dolara geldi. Temmuz vadeli Brent petorlü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1 sent düşerek varil başına 48.34 dolara indi.

ASYA PİYASALARI

Asya hisse senetleri, güçlü yenin Japonya'da ihracatçı şirketlerin hisselerine satış getirmesi ve Fed'in faiz artırımına yakın olduğuna ilişkin spekülasyonun güçlenmesinin etkisiyle, son üç günde ilk kez değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 düşerek Tokyo saati ile 09:04'te 125.91 seviyesine geriledi.

BORSA GÜNE DÜŞÜŞLE BAŞLADI

BIST 100 endeksi, güne önceki kapanışa göre 239,43 puanlık azalışla başlarken, bankacılık endeksi yüzde 0,45, holding endeksi yüzde 0,20 değer kaybetti. Açılışta sektör endeksleri arasında en fazla kazandıranı yüzde 0,39 ile "spor", en çok kaybettireni ise yüzde 1,52 ile "gayrimenkul yatırım ortaklığı" oldu.

Dün özellikle banka pay piyasalarında yoğunlaşan alışlarla gün boyu pozitif bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,53 artışla 76.765,85 puandan tamamlamıştı.

Analistler, bugün açıklanması beklenen yeni hükümetin ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından çıkacak faiz kararının takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinin 75.500 seviyesinin destek, 77.500 seviyesinin direnç konumunda olduğunu dile getiriyor.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...