Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Antibiyotik direnci enfeksiyonlara bağlı ölüm riskini artırıyor'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Antibiyotik direnci enfeksiyonlara bağlı ölüm riskini artırıyor'

SAĞLIK Haberleri  / AA

EKMUD Başkanı Köksal, antibiyotik direncinin tüm dünyada tehlikeli seviyelere yükseldiğini söyledi.

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, antibiyotiklerin dünyada ve Türkiye'de en fazla tüketilen ilaçlar arasında yer aldığını ifade ederek, dünya genelinde antibiyotik tüketiminin son 15 yılda yüzde 36'lık bir artış gösterdiğini kaydetti.

Antibiyotiklerin pek çok ülkede reçetesiz satılabilmesinin yanı sıra tedavi ve profilaksi kılavuzlarına da uyulmadan kullanıldığını aktaran Köksal, "Sonuçta da hem hekimlerce fazla reçete edilmekte hem de toplumda aşırı kullanılmaktadır." diye konuştu.

Köksal, antibiyotiğin yanlış kullanımı sonucu bazı risklerin ortaya çıktığını anlatarak, şöyle devam etti:

"Ortaya çıkan antibiyotik direnci bugün dünya çapında en önemli sağlık tehditlerinden birisidir. Antibiyotik direnci tüm dünyada tehlikeli seviyelere yükselmiş durumda. Bu durum her geçen gün tedavi yetimizi kısıtlayan yeni direnç mekanizmalarının da ortaya çıkmasına yol açarken, enfeksiyonlara bağlı ölüm riskine de neden olabiliyor."

"Acil eylem planları oluşturulmazsa antibiyotik sonrası çağa geçilecek, basit enfeksiyon ve yaralanmalar bile ölüme sebep olabilecektir." diyen Köksal, yeni antibiyotikler bulunamadığını, bulunsa dahi antimikrobiyal direncin önemli bir tehdit oluşturmaya devam edeceğini söyledi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...