'İskandinav ülkelerinin ihraç payı düşüyor'

'İskandinav ülkelerinin ihraç payı düşüyor'

Ekonomi Haberleri

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İskandinav ülkelerin küresel piyasalarda ihraç paylarının düştüğünü duyurdu.

Moody's'in hazırladığı "Ekonomik Direnç Kredi İtibarını Destekliyor" adlı raporda 'Aaa' ile kredi notları en yüksek seviyede olan Danimarka, Norveç, İsveç ve Finlandiya'nın makroekonomik istikrar, nitelikli iş gücü, rekabetçi piyasa ve güçlü altyapılarına işaret edildi.
Ancak, raporda, söz konusu dört ülkenin küresel piyasada ihraç paylarının azaldığı belirtilirken, Finlandiya dışındaki ülkelerin hane halkının yüksek orandaki borç durumuna dikkat çekildi.
Danimarka'nın hane harcamalarının yıllarca süren düşüşten sonra toparlandığının altı çizilen raporda, ülkenin petrol ve doğalgaz üretiminin denge bulması ve konut fiyatlarındaki artışla gayrisafi yurtiçi hasılasının artacağı kaydedildi.
Raporda, petrol fiyatları ve talebine yüksek oranda duyarlı olan Norveç ,ekonomisinin petrol dışındaki endüstrilere daha fazla yoğunlaşarak büyümeyi sürdürebileceği bildirilirken, petrol sektöründeki daralmanın ekonomik büyüme, hükümet gelirleri ve maaşlar üzerine olumsuz etkisinin olabileceği vurgulandı.
İskandinav ülkeleri içinde en iyi büyüme görünümüne sahip olan İsveç'in farklılaşan ekonomisine işaret edilen raporda, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 3,4 büyümesinin beklendiği ancak bunun 2017'de yüzde 2,5'e düşeceğinin öngörüldüğü belirtildi.
Raporda, Finlandiya'nın uzun süren düşük büyüme oranına vurgu yapılırken, azalan rekabet gücünün ve ihraç oranındaki düşüşün ekonomideki toparlanmayı sarstığı, elektronik sektörünün olumsuz talep şoklarıyla karşı karşıya kalması nedeniyle de ülkenin büyüme potansiyeli beklentilerinin düşük kaldığı ifade edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...