Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Demir: Türkiye artık ABD'den silahlı İHA almayacak

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Demir: Türkiye artık ABD'den silahlı İHA almayacak

GÜNDEM Haberleri  / AA

ABD'de temaslarda bulunan ve Washington'daki önemli düşünce kuruluşlarından Atlantik Konseyi'nde konuşan Savunma Sanayi Müsteşarı Demir, Türkiye'nin artık ABD'den silahlı İHA almayacağını söyledi.

ABD'de temaslarda bulunan ve Washington'daki önemli düşünce kuruluşlarından Atlantik Konseyi'nde konuşan Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, Türkiye'nin savunma sanayi alanında her geçen gün daha güçlü ve bağımsız adımlar attığını vurguladı.

Atlantik Konseyi'nde "Türkiye'nin Savunma Sanayisi Politikası" başlıklı panelde konuşan Demir, Türkiye ile ABD arasında birçok ortak savunma sanayi projesi olduğunu belirterek, Washington'ın bazı kritik projeleri reddetmesinin Ankara'yı söz konusu projeleri kendi başına yapmaya ittiğine işaret etti.

"Burada kinayeli bir şey söylemek istemem ama ABD'nin onaylamadığı bazı projeler için teşekkür ediyorum, çünkü bu durum bizi kendi sistemlerimizi geliştirmeye yöneltti" şeklinde konuşan Demir, birkaç yıl önce silahlı insansız hava aracı (İHA) projesini ABD'nin reddetmesinin ardından Türkiye'nin kendi başına bu sistemleri geliştirdiğini anlattı.

Türkiye'nin savunma sanayisini hem savunma hem de saldırı anlamında güçlendirmeye yönelik birçok adımın atıldığını vurgulayan Demir, özellikle PKK ve DAEŞ'e karşı verilen mücadelede bu iki unsurun aynı anda önemli olduğuna dikkat çekti.

Kilis'e DAEŞ tarafından yapılan saldırıları hatırlatan Demir, sadece yapılan saldırıları engellemenin yetmeyeceğini, saldırı noktalarının da vurulmasının gerekliliğini ifade etti.

ABD Kongresi'nin onay vermediği silah satışları

Türkiye'nin terörle mücadelesinde zaman zaman ABD'den yeterli desteği görmediğini belirten Demir, "NATO üyesi Türkiye terörle mücadele ederken ABD Kongresi silahlı İHA ve bazı güdümlü mühimmatların satışında ayak diredi." dedi.

Türkiye'nin 2013 yılında karşılaştığı bu durumun ardından kendi silahlı İHA'larını üretmek için ciddi adımlar attığını aktaran Demir, bu tür sistemlerin üst düzeye gelmesinin zaman aldığını, ancak şu anda iyi bir noktada olduklarını ve silahlı İHA'ların artık kullanıldığını bildirdi.

Türkiye, ABD'den İHA almayacak

Türkiye'nin bundan sonra ABD'den silahlı İHA almayacağını da sözlerine ekleyen Demir, "Artık bizim açımızdan o defter kapandı." dedi.

ABD'nin bazı silah sistemlerinin satışında "ayak diremesinin" Türkiye'yi kendi silahlarını yapmaktan alıkoymayacağını ifade eden Demir, Türk-Amerikan stratejik ilişkilerinin verimli bir şekilde sürmesinin önemine de vurgu yaptı.

Demir, dünyanın herhangi bir ülkesiyle belli koşullar sağlandıktan sonra işbirliği yapabileceklerini, ancak gelişmiş Batılı ülkelerle yapılabilecek ortak projelerin de pekala tercih edilebileceğini dile getirdi.

"Nihai amacımız, savunma ve teknolojide her geçen gün daha bağımsız olmaktır" diyen Demir, Türkiye'nin 2020 yılında kendi savaş uçağını yapacak noktaya gelmiş olacağını vurguladı. Demir, savaş uçağı projesinde uluslararası firmalarla işbirliği yapılacağını, ancak herhangi bir sözleşmede Türkiye'yi sınırlandıracak hiçbir madde istemediklerini kaydetti.

Demir, Uzun sürmesi ve finansal riskleri barındırması iddialarıyla eleştirilen F-35 savaş uçağı projesiyle ilgili değerlendirmesinde ise "Bu konuda istekli ve iyimseriz; ancak risklerin de farkındayız." dedi.

2014 yılından bu yana Savunma Sanayi Müsteşarı olarak görev yapan Demir, ABD'de uçak mühendisliği alanında yüksek lisans ve makine mühendisliği alanında doktora yaptıktan sonra çeşitli ülkelerde akademik çalışmalarda bulundu.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...