Kara kıtaya ekonomik çıkarma

Düzenleyen:
Kara kıtaya ekonomik çıkarma

Ekonomi Haberleri

İhracatta yönünü farklı pazar arayışlarına çeviren Türkiye, Afrika ile ilişkilerini artırmak için mekik dokumaya devam ediyor.

Osman Çobanoğlu ANKARA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mayıs’ta Uganda, Somali ve Kenya’ya resmi ziyaret gerçekleştirecek. Görüşmeler sırasında üç Afrika ülkesine yönelik Türk firmaların yaşadığı ticari meseleler iletilecek. Bunun yanı sıra söz konusu ülkelerle hem ticari hem de ekonomik olarak ilişkilerin geliştirilmesine yönelik öneriler, yetkililere bildirilecek. Ziyaret edilecek ülkelerden en büyük ekonomiye, millî geliri 66 milyar dolar olan Kenya sahip. Kenya’yı 42 milyar dolarla Uganda, 5.71 milyar dolarla Somali izliyor. Uganda ile Türkiye arasında 2004 yılında 6 milyon dolar olan ticaret hacmi, 2014 yılında 38 milyon dolara kadar ulaşmıştı. 2015 yılında bu rakam 29 milyon dolara geriledi. 2015 yılında Uganda’ya en çok tohum, hububat ve bakliyat temizleme, tasnif ve ayıklama makinaları, maya, makarna gibi ürünler ihraç edildi. Türkiye'nin Kenya’ya ihracatı da 2013 ve 2014 yıllarında, 130 ve 118 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Bu ülkeye yapılan ihracatta en çok hijyenik eşya, oto yedek parçaları, traktör, buğday unu, elektrikli su ısıtıcıları ve demir gibi ürünler yer alıyor. Somali’ye yapılan ihracat ise, 71 milyon dolara yükseldi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...