BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Her derdin devası gökkuşağı diyeti!

Her derdin devası gökkuşağı diyeti!

Dr. Muray: Başta kanser olmak üzere, birçok hastalıktan korunmanın yolu, her renkteki sebze ve meyvenin düzenli olarak tüketilmesinden geçiyor



Deva Market Hazırlayan: Nilgün BİLİM - nilgun.bilim @ tg.com.tr Dr. Muray: Başta kanser olmak üzere, birçok hastalıktan korunmanın yolu, her renkteki sebze ve meyvenin düzenli olarak tüketilmesinden geçiyor Bugüne kadar alternatif tıp konusunda tam 20 kitap yazan ABD’li doğal beslenme uzmanı Dr. Michael Muray, başta kanser olmak üzere kalp, diyabet ve yüksek tansiyon gibi hastalıklardan korunmanın yolunun “gökkuşağı diyeti” olduğunu söylüyor. Dr. Muray, “Sebze ve meyvelerin rengi ne kadar canlı ve parlaksa antioksidan açısından da o kadar zengindir. Bu sebeple gün içinde her renkten sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin” diyor. Amerika’da Washington Bastry Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Dr. Michael Muray’ın doğal tıp ve beslenme konusunda kaleme aldığı kitapları bugüne kadar Türkçe dahil 14 dile çevrilmiş. Dr. Muray, gökkuşağı diyetinin her yaştaki insana uygulanabileceğine dikkat çekiyor: “Herkese gökkuşağı diyetiyle beslenmesini tavsiye ediyoruz. Bu beslenme tarzında; gökkuşağındaki gibi her renkteki sebze ve meyvenin düzenli olarak tüketilmesi gerekiyor. Sebze ve meyvelerdeki renk verici pigmentlere bitki kimyasalı, yani flavonoid diyoruz. Bu renkli sebze ve meyvelerin ihtiva ettiği pigmentler, vücutta tümör oluşumunu önlüyor, yaşlanmayı geciktiriyor.” HER RENKTEN MEYVE-SEBZE Dr. Michael Muray’ın tavsiye ettiği gökkuşağı diyetinde siyah üzüm, vişne, ahududu, çilek, kiraz, kavun, incir, şeftali ve elma sık tüketilmesi istenen meyveler arasında. Sebze tüketiminde de brokoli, brüksel lahanası, bamya, enginar, domates, ıspanak, lahana, pancar gibi farklı renklerdeki sebzeleri tercih etmek gerekiyor. Dr. Muray, kalp, diyabet, kanser gibi hastalıklara karşı doğal tıbbın tavsiye ettiği tedavi seçeneklerini ise şöyle sıralıyor: “Kalp hastalıkları, diyabet şişmanlık gibi hastalıklarda hareket eksikliğinin önemli rolü var. Ancak son çalışmalar, yüksek kolesterol düzeyi kadar dokulardaki antioksidan eksikliğinin de kalp krizi riskini yükselttiğini gösteriyor. Ayrıca vücutta omega yağ asitleri düzeyi de az ise kalp krizi geçirme riski yüzde 40-50’lere kadar çıkıyor. Kansere karşı ise karmaşık korunma yöntemleri kullanmak gerekiyor. Beslenme alışkanlıkları ve düzenli egzersiz bu hastalıklarda da çok önemli. Omega 3 yağ asitlerinin kansere karşı çok önemli koruyucu etkisi var. Özellikle meme, prostat kalın bağırsak ve cilt kanseri gibi kanserlere karşı omega 3’ün koruyucu etkisinin yüksek olduğunu ve tümör gelişimini engellediğini gösteren önemli çalışmalar var.” ŞİŞMANLIK VE DİYABET Şişmanlık ve diyabetin günümüzde bütün dünyanın en önemli problemleri olduğunu da belirten Dr. Michael Muray, “ABD’de her 10 kişiden 8’i şişman. Kan şekerini yükselten rafine karbonhidratların ve şekerin aşırı tüketilmesi bunun en önemli sebebi. İnsanlar doymamış yağları, yani zeytinyağı gibi yağları tüketmek yerine sağlıksız doymuş yağları tüketiyorlar. Bu yüzden şişmanlıyorlar. Bir yandan da ensülinleri aşırı salgılanıyor. Sonunda da diyabet hastası oluyorlar. Ben herkese beslenme alışkanlıklarında sebze ve meyve miktarını artırmasını, haftada en fazla 3 defa, kendi avucunun büyüklüğünü aşmayacak miktarda kırmızı et tüketmesini, zeytinyağına ağırlık vermesini tavsiye ediyorum” diyor. OT DEYİP GEÇMEYİN Kabızlığa karşı etkili bir bitki AKDİKEN Çoğu insan boyunda, bazıları 3-4 metre uzunluğunda olan bir bitkidir. Halk arasında “geyik dikeni” olarak da bilinen akdikenin meyveleri, siyah ve etkilidir. Hekimlikte, meyvelerinden yapılan şurup “Sirop de Nerprun” kullanılır. Ev ilaçlarında ise genellikle kök ve kabuklarından yararlanılır. Faydalarına gelence : 10-15 tane meyvesi yenecek olursa, şiddetli müshil tesiri gösterir ve kabızlığı giderir. Kaşıntıları da keser. Ancak, belirtilen miktarlardan fazla kullanılmamalıdır. Aksi halde, karın ağrılarına sebep olur. Mide gazları için çözüm KAKULE Hindistan’da ve Asya’nın sıcak bölgelerinde yetişir. Meyvesi 1-2 cm boyunda bir kapsüldür. İçinde birbiri üzerine oturan siyah, prizmatik tohumları vardır. Meyveler tamamen olgunlaşmadan toplanır. İçeriğinde sineol, terpineol ve asetat vardır. Vücuda ferahlık ve rahatlık verir. İştah açar. Mide rahatsızlıklarını ve gazları giderir. AKLINIZDA BULUNSUN Şiş gözlere çiğ patates Sabahleyin şiş gözlerle uyandıysanız, üzülmeyin kısa zamanda eski hale gelebilmeniz çok zor değil. Nasıl mı?.. İşte size bir kaç ipucu: Çiğ patatesi yuvarlak dilimler halinde kesin. Gözlerinizin üzerine birer tane yerleştirip 10-20 dakika arası tutun. Bunun dışında antioksidan içeren kremler de şişlerin inmesine yardımcı olacaktır. Probleminiz kronikleştiyse, yani ne yaparsanız yapın şiş gözlerle uyanmaktan kurtulamıyorsanız egzersiz yapmalısınız. Yürüyüş, koşu, aerobik ve bisiklet bunların başlıcaları. Bu hareketler, vücutta ödeme yol açan tuz ve toksinlerin atılmasını sağlar ve sadece göz altlarınızdaki değil, tüm vücudunuzdaki şişliklerin giderilmesine yardımcı olur.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT