Gözdeki acil durumlara dikkat!

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Gözdeki acil durumlara dikkat!

SAĞLIK Haberleri  / İHA

Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Şeyda Atabay, görmeyi bozan ve göz problemlerine sebep olan her durumun acil tedavi gerektirdiğini söyledi. Atabay, “Gözde görmede azalma, batma, sulanma gibi durumlar hayat kalitesini azaltabilir ve günlük olaylarda sıkıntılar yaşamamıza neden olabilir. Ancak bazı olaylar vardır ki bekletilmeden hemen tedavi edilmelidir. Tedavi gecikirse iyileşme süreci uzayabilir veya gözde görmede kalıcı hasarlara neden olabilmektedir” dedi.

Bu hastalıkların başında göz arkası damar tıkanıklığının geldiğini kaydeden Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Şeyda Atabay, “Göz retina tabakalarını besleyen besleyici damar tıkanıklığında tedavi süreci dakikalarla sınırlıdır. Hastada damarın herhangi bir nedenle tıkanması nedeniyle ani görme kaybı gelişir, besleyici damar yani arter tıkanıklığı hemen açılmaz ise retina tabakalarında kalıcı hasarlar oluşarak geri dönüşü olmayan görme kayıpları olabilmektedir. Diğer bir göz acili olarak hemen fark edilip tedavi edilmesi gereken durum retina dekolmanı hastalığıdır. Göz arkasındaki görmeyi sağlayan hücreleri içeren retina tabakasında çoğunlukla bir yırtık ile birlikte olan ayrılma sonucu görme hücreleri zarar görür. Erken tanı konulup tedavi edildiğinde yüzde yüz başarı sağlanabilir ancak hastalık ilerlediği ve görme merkezi tutulumlarında görmede ciddi sorunlar oluşturur. Tedavisi ameliyat iledir” diye konuştu. 
Göze darbe ile gözde oluşan travmaların da çok önemli göz acilleri içinde yer aldığını ifade eden Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Şeyda Atabay, “Burada darbe sonucu sadece kanama oluşabilir ancak tedavi ile temizlenmez ise ciddi göz tansiyonu ve kornea problemlerine sebep olmaktadır. Travma ile oluşan göz yırtıkları delinmeleri ve perforasyonları ise acil olarak ameliyata alınması gereken göz acillerindendir. En sık gördüğümüz göz acili göz ön kısımlarına yabancı cisim batmalarıdır. Halk arasında çapak denilen durum çoğunlukla inşaat demircilik işleri ile uğraşanlarda görülmektedir. Daha nadir olarak ise herhangi bir nedenle rüzgarlı tozlu havalar gibi durumlarda göze yabancı cisimler kaçabilmektedir. Ciddi göz batmalarına sebep olarak hastanın gözünü açmasına bile imkan vermemektedir. Bu gibi durumların sık yaşandığı iş sektörlerinde işyeri çalışanları arkadaşlarına müdahale edip çıkarma girişimleri yapabilmektedirler. Veya gözü uğuşturan damlaları damlatarak göz ağrılarını azaltmaya çalışmaktadırlar. Tüm bu girişiler kesinlikle çok yanlıştır. Burada yapılması gereken en yakın göz doktoruna müracaattır” şeklinde konuştu. 
Diğer bir göz acilinin ise göze yakıcı koroziv madde kaçması olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Şeyda Atabay şöyle konuştu: 
“Çok önemli olan bu durum kaçan sıvının alkali özellikte olduğunda daha vahim sonuçlar doğurmaktadır. Hastalarımızın burada yapması gereken en önemli şey hemen gözlerini yıkamalarıdır. Çevrelerinde buldukları temiz bir su ile hemen gözü yıkamak hastalığın gözün alt katmanlarına geçmesine engel olmaktadır. Burada yıkama süresi yarım saatten fazla olmalıdır. Ve yine en kısa zamanda göz hekimine başvurmalıdırlar. Yine akut glokom krizi dediğimiz ani göz içi basınç yükselmeleri, akut üveit atakları olarak görebildiğimiz göz içi enflamasyonları da göz acillerindendir ve en kısa zamanda tedavi gerektiren durumlardır”. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...