BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Hazıra yemek dayanmıyor

Hazıra yemek dayanmıyor

Türkiye’de 22 milyon kişi her gün ev yerine dışarıdan hazır yemek yiyor. Hal böyle olunca catering, fast food ve restoran zincirlerinin ciroları 7 milyar doları buluyor



Hazırlayan: Mehmet GEL mehmet.gel@tg.com.tr Türkiye’de 22 milyon kişi her gün ev yerine dışarıdan hazır yemek yiyor. Hal böyle olunca catering, fast food ve restoran zincirlerinin ciroları 7 milyar doları buluyor TÜKETİM MERKEZLERİ Son yıllarda özellikle büyükşehirlerde sayıları artan dev alışveriş merkezleri hazır gıda tüketiminin en önemli mekanları konumunda. Her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği bu merkezlerde, hamburgerden kumpire, kebaptan lahmacuna kadar çok çeşitli yiyecek seçeneği sunuluyor. Gelişen serbest pazar ekonomisi ve artan refah Türk halkının evde yemek yeme alışkanlıklarını da değiştirdi. 80 milyonluk Türkiye’nin 22 milyon çalışanı dışardan hazır yiyerek karnını doyuruyor. Hazır yemek sektörü her gün 6.5 milyon kişiye hizmet veriyor. Özellikle büyükşehirlerde kamu ve özel sektör çalışanları, yemek şirketleri ve restoranların hazırladığı mönüleri tercih edince Türk hazır yemek sektörü 7 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Bu arada büyüyen hazır yemek pazarında bulunan firma sayısı da 5 bini aştı. Sektörün neredeyse yarıdan fazlası sayılan 3 bin 500 firma İstanbul’da faaliyet gösteriyor. TEKSTİLDEN SONRA... Son 3 yılda hazır yemek sektörü her yıl ortalama yüzde 20 büyürken 350 bin kişiye doğrudan istihdam oluşturdu. Sektör; servis hizmeti, ulaşım, güvenlik gibi hizmetlerle birlikte 1.5 milyon insana dolaylı olarak iş imkanı sunarak Türkiye’nin tekstilden sonra ki en büyük istihdam kapısı oldu. İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği’nin hesaplamalarına göre standart 4 kap yemeğin maliyeti 3.5 YTL. Dernek Başkanı Basri Kalaycıoğlu, son bir yılda gıda fiyatlarında yüzde 27 oranında artış yaşanmasına rağmen tabldot fiyatlarının yüzde 16 arttığını kaydetti. Kalaycıoğlu, kayıt dışı faaliyet gösteren firmalar yüzünden sektörde haksız rekabet yaşandığını, bu yüzden 22 milyon kişinin sağlıksız yemek yeme riskiyle karşı karşıya bulunduğunu kaydetti. DENETİMLER YETERSİZ Basri Kalaycıoğlu, merdiven altı firmaların oluşturduğu haksız rekabet konusunda şunları söyledi: “Stardart 4 kap yemek 3.5 YTL iken bugün 2.2 ile 3 YTL arasında yemek satan yüzlerce firma mevcut. Denetimlerin yetersizliği, kayıt dışı firmaların varlığı sektörü sağlıksız beslenme riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Yemek sanayicileri, fiyatlar ile rekabet arasında sıkışmış durumda. Birilerinin devreye girip etkin denetimle bu gidişata bir dur demesi lazım. Yoksa rekabetçi fiyat uğruna taviz verilerek halkın sağlığı bozulacaktır.” Ucuz olsun diye katkı maddeleri kullanıyorlar Keyveni Catering Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Çelik, merdiven altı yüzünden ucuz yemek üreticilerinin türediğini bu durumun halkın sağlığında ciddi tehditler oluşturduğunu söylüyor. Çelik, “Türkiye’de insanlar nasıl ve ne kalitede yemek yediklerine önem vermiyor. Sırf ucuz olsun diye bradmix, zarten gibi kimyasal katkılar kullanıyorlar. İnsan sağlığı göz ardı ediliyor. Tüketici bilinçlendirilmeli” şeklinde konuşuyor. Keyveni Catering Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Çelik GIDADAN ZEHİRLENME OLAYLARI ARTTI Hazır yemek sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin bazıları kalite ve hijyen standartlarından uzak çalışınca gıda zehirlenmelerinde son dönemde artış oldu. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı gıda üreten iş yerlerinden HACCP belgesini zorunlu kılmasına rağmen işletmelerin sadece yüzde 56’sı bu belgeyi aldı. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün rakamlarına göre İstanbul’da yılda 10 bin kişinin gıdadan zehirlendiği belirtiliyor. HER GÜN 12 BİN KİŞİYİ DOYURUYOR Şifa Yemek Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Yükseldi, ocak ve şubat aylarında kuraklık sebebiyle fiyatlarda aşırı artış yaşanmasına rağmen kaliteden taviz vermediklerini söyledi. Gıda sağlığı anlamında her zaman işin ekonomik tarafını ikinci planda tuttuklarını kaydeden Yükseldi şöyle konuştu: “Şifa yemek olarak günde 12 bin kişiye yemek çıkarıyoruz. Yemek verdiğimiz kurumlar arasında İGDAŞ, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, belediyeler var. Şifa Yemek’te 250 kişi çalışıyor. Geçen yıl 7 milyon dolar ciro yaptık. 2008’de de yüzde 15 büyüme ile 9 milyon dolar ciro hedefliyoruz.” Şifa Yemek, 250 çalışanıyla İstanbul’daki kamu ve özel kuruluşlara hizmet veriyor. Fiyattan taviz sağlıksız yemeğe davetiye çıkarır! Toplu yemek sektörünün önde gelen kuruluşlarının çatı örgütü olan Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) resmi enflasyon ile sektörün kullandığı temel ürünlerdeki fiyat artışının arasında büyük bir uçurum oluştuğuna dikkat çekiyor. YESİDEF Başkanı Necat Aydın, “Bizim sektörümüzdeki fiyat artışları Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı oranı üçe katlayacak duruma geldi. Bu durumda sektör zararına yemek satmaya başladı. Zararına satış yemekte kaliteyi tehdit ediyor” dedi. Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu Başkanı Necat Aydın “Merdiven altı” kayıt dışı firmalara yemek satıyor Ziba Catering Sahibi Ruzi Gergeri, kriz dönemindeyken firmaların ucuz yemeği tercih ettiğini ve merdiven altı firmaların bu dönemde çoğaldığına dikkat çekerek, “Ama şimdi şirketler çalışanlarının hayatlarının bu kadar ucuz olmadığını anladı. Fiyatla birlikte kaliteli yemeğe de önem veriyorlar. Bence merdiven altı yemek firmaları yine başka sektörlerde kayıt dışı çalışan firmalara ucuz yemek satıyor. Doğru dürüst iş yapan şirketler asla ucuza kaçmıyorlar” diye konuştu. Merkezi İstanbul İkitelli’de bulunan Ziba Catering’in sahibi Ruzi Gergeri İnternetten yılda 40 milyon dolarlık YEMEK SATIYOR! Tam 2 bin restoranı internette tek çatı altında toplayan www.yemeksepeti.com günde 30 bin kişiye hizmet veriyor. Hazır yemeği internetten sipariş verenlerin sayısı da az değil. Bu konuda öncü www.yemeksepeti.com web sitesi. Genel Müdür Nevzat Aydın, günde 9 binden fazla sipariş ile 30 bine yakın kişiye hizmet verdiklerini söyledi. Aydın, 2007 yılında işlem hacimlerinin geçen yıla oranla yüzde 110 artarak 40 milyon dolara ulaştığını 2008’de ise hedeflerinin 70 milyon dolar olduğunu vurguladı. Yüzlerce restoranı ve on binlerce yemek alternatifini tek bir çatı altında birleştirdiklerini belirten Nevzat Aydın şunları söyledi: “Kullanıcılarımız hem yemeklerin ayrıntılarını hem de fiyatlarını görebiliyorlar. Üstelik restorana not da bırakabiliyorlar. Yüzde 99’luk bir oranla açık ara pazar lideri olduğumuz için bizim büyüklüğümüz sektörün büyüklüğünü büyük ölçüde yansıtıyor. Şu anda 330 bin kayıtlı kullanıcımız bulunuyor. Sistemimizde hizmet veren restoran sayısı ise 2 binden fazla. Nevzat Aydın
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT