Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Tatile gitmeden önce bunu mutlaka okuyun

Düzenleyen:
Tatile gitmeden önce bunu mutlaka okuyun

YAŞAM Haberleri

Tatile gidecekseniz, çocuğunuz da varsa ince eleyip sık dokumalısınız. Onun için aklınızdaki her soruya cevap almadan karar vermeyin...

Canan ERASLAN

Çocuğu küçük olanlar bilir. Tatile gitmek demek, çocuğun en fazla eğlenebileceği, tehlikelerden uzak olabileceği yeri seçmekle eş anlamlıdır hep. Tatile gidilecek yeri seçerken özellikle annelerin soruları bitmek bilmez. Bunlara istenen cevaplar alındığında ise tatile karar verilmiş demektir. Umarım kış aylarında başlayan erken rezervasyon döneminde sorularınızı sorup, içinizi rahatlatan cevapları almış, tatile daha uygun fiyatlarla gitmeyi bekliyor olun... Bunu yapamayıp "nereye gitsem" diye şimdi düşünüyorsanız, güzel bir tatilin hayalini kurma aşamasındaysanız, birkaç tavsiyem olacak...

¥ Tatili düşünürken, çocuğunuz için en iyisini istemeniz kadar doğal bir şey yok. Ancak kendinizi asla ihmal etmeyin. Onun rahat etmesinin yanı sıra, kendiniz de iyi dinlenin ki tatilin bir anlamı olsun. Birlikte eğlenmek, o eğlenirken dinlenmek için düşünebileceğiniz bir yer bulmalısınız. Bunun için bir turizm acentesine gidecekseniz, 'olmazsa olmazları' gözden geçirmelisiniz. Yemek tercihleri, çocuk oyun odaları, gündüz ve akşam animasyonları, otelin dışına çıkıp etrafı keşfetmeyi sağlayacak aktiviteler, odadaki çocuk yataklarına kadar her ayrıntıyı sorun ve cevaplarından tatmin olun...

¥ Gemi seyahati, son yıllarda çok revaçta. Oyun salonundan sinema salonuna, araba yarışı simülasyonlarından tiyatro etkinliklerine kadar birçok şey çocuklar için düşünülüyor. Aileler de çocuk bakıcıları sayesinde rahatça tatil yapabiliyor bu gemilerde. Ayrıca birkaç yer birden görmek de mümkün.

¥ Yemek, özellikle tatilde keyiftir. Bunun için gittiğiniz yerin yemek yelpazesi çok önemli. Bir otel ağır yağlı, etli yemekler tercih ederken, bir diğerinde karbonhidrat yoğunluğu dikkat çekebilir. Siz balık ve yeşil tercih ediyorsanız, ilk iki tercih tatilinizi zehir edebilir. Onun için menüyü mutlaka sorun. Ayrıca çocuk için ayrı yemek hazırlıkları olup olmadığını da öğrenin.

Taahhüdü yazılı alın

Tatil için fiyat önemli ama, bazı dolandırıcıların sezonluk otel kiraladıklarını, 4-5 yıldız iddiasıyla 2 yıldızlı hizmet verdiklerini sıkça duyuyoruz. Bunun için, emin değilseniz '5 yıldız' iddiasını mutlaka TÜRSAB'a danışın. Anlaştığınız tesiste vadedilenleri yazılı olarak isteyin. Seyahat belgesi adı verilen bu belgeyle, vadedilip tutulmayan her hizmet için tazminat isteyebilirsiniz. Mesela çocuk yatağı deyip sağlıksız katlanabilir yatak getirirlerse mutlaka şikâyette bulunun.

Çocuğun sağlığı ve güvenliği için dikkat

Tatil köyü tercih etmek üzereyseniz, çocuğun sizin gibi denize girip dinlenmenin dışında çok şey isteyeceğini unutmamalısınız. Oyun odası, eğitimli çocuk gözetmenleri bulunmalı ve gerektiğinde o alanda çocuğunuzu bırakabilmelisiniz ki siz de tatilin tadını çıkarın. Ayrıca tatilde deniz, havuz derken düşme de olabilir, mikrobik bir hastalık da. Gideceğiniz yerin doktoru var mı, sağlık kuruluşlarına yakın mı; mutlaka sorun.

Tamamen koruyan güneş kremi yok

Konumuz çocuk olduğuna göre, tatilde onu güneşten en fazla koruyacak ürünlere de dikkat edilmesi gerekiyor. 30 ya da 50 faktör arasında sadece yüzde 3-4 fark olduğunu söyleyen uzmanlar, kremlerin 2 saatte bir yenilenmemesi halinde bir anlamı kalmadığını, deniz ya da havuz sonrasında mutlaka tekrar sürülmesi gerektiğini hatırlatıyor. Yine uzmanlar, faktör sayısı arttıkça kimyasal oranı arttığı için yüksek faktörlü güneş kreminin en iyisi olmadığını hatırlatarak, "Çok ciddi hastalığı olanlar 50 faktör kullanabilir. Onun dışındakilerde 30 yeterlidir. Bebekler güneş alsın, D vitamini için bu gerekli ama yanık oluşmaması için saatlere dikkat etmeliyiz. Bebekleri güneşe çıkarırken kol ve bacağı açık kalabilir ama yüzünü ve boynunu mutlaka koruyun" diyor. Bu sebeple çocuk için de mutlaka camı özenle seçilmiş bir güneş gözlüğü edinin.

17 yaşa kadar indirim mümkün

Karar vermeden önce çocuklarınıza en iyi imkânı sağlamanın yanı sıra, maddi açıdan en uygun olanı da tercih ederseniz, 1 haftalık tatil için yıl boyunca taksit ödemekten kurtulabilirsiniz. Geçmişte sadece 0-6 yaş çocuklara ücretsiz olan tatil beldelerinde şimdi 17 yaşa kadar ücretsiz ya da yüzde 50 indirimli tatil mümkün olabilir. Bu yılın tatilini tamamladıktan sonra da önümüzdeki yıl için erken rezervasyonu ihmal etmeyin.

 

 

 

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...