Osmanlı ve Haçlı orduları dün Tata’da karşı karşıya geldi

Düzenleyen:
Osmanlı ve Haçlı orduları dün Tata’da karşı karşıya geldi

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Macaristan’ın Tata şehrinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen “9. Osmanlı Festivali”nde Osmanlı ve Haçlı ordusunun temsilî savaş sahneleri gerçeğini aratmadı.

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’ye 70 kilometre uzaklıktaki Tata şehrindeki Tata Kalesi ve gölü üzerinde düzenlenen festivale on binlerce Macar katıldı. Osmanlı ordusu ile Haçlı ve Macar ordusunun temsili savaş sahnelerinin gerçeğini aratmadığı festivalde, Osmanlı ordusuna ait Yeniçeri kıyafetli askerler, ellerindeki tüfekler, kılıçlar, yaylar ve toplarla turistlerin ilgi odağı oldı. Savaş sahnelerinde patlatılan toplar ve tüfekler izleyenleri korkutmasına rağmen ilgiyle izlendi. 
Festivali her yıl bu tarihlerde düzenli bir şekilde organize ettiklerini belirten Macar Mihaly Zombori, bu yıl 9’uncusunu düzenledikleri festivale Avusturya, Slovakya, Çek, Polonya, Almanya, Finlanda ve Macaristan’dan temsili askeri gruplarının katıldığını, iki devlet arasındaki savaşın yanı sıra birlikte yaşanılan 150 yılı temsil ettiğini söyledi. Zombori, festivalde Osmanlı ordusunu yaklaşık 500 kişinin, Haçlı ordusunu ise yaklaşık bin kişinin temsil ettiğini, 16. asırda giyilen kıyafetlerle festivali düzenlediklerini, festivale gelen Macar turistlerin çocuklarının bilhassa Yeniçeri kıyafetli Osmanlı askerleriyle fotoğraf çektirmelerine çok mutlu olduklarını kaydetti.  Tata şehrinde 50 kişilik Yeniçeri grubunun komutanlığını yapan Macar Balint Csaba ise, festivalle 16. yüzyılda yaşanan savaşlardaki kahramanları anmak istediklerini, artık savaşın değil barışın olduğunu, kalede temsili savaşın ardından Osmanlı ve Haçlı ordusuna mensup askerlerin birbirlerine sarıldıklarını söyledi.
 Festivale Türkiye’nin Macaristan Ticaret Müşaviri Faruk Cömert, Macar-Türk Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Naci Ceylan, Genel Sekreter Mustafa Sezen ve KKTC Macaristan Temsilcisi Selda Çimen de katıldı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...