BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Güzellik için sebze ve su

Güzellik için sebze ve su

Cilt güzelliğinizin anahtarı sağlıklı beslenmek. Cilt esnekliği için C vitamini, saç beyazlamasına karşı çinko, sağlıklı tırnaklar ve parlak saçlara sahip olmak için salatalık ve domateste bulunan silika...



> Gültekin Kaya (gultekin.kaya@tg.com.tr) Dış görüntümüz iç sağlığımızın aynasıdır ve yediğimiz gıdalar da dış görünüşümüzü önemli ölçüde etkiler... Cildimiz yalnızca vücudumuzu kaplamaz aynı zamanda vücudumuzun önemli ve en büyük parçasıdır; yediklerimizden doğrudan etkilenir. Yiyip içtiğimiz her şey, meyveler ve sebzeler cilt sağlığımız için büyük önem taşır... İşlenmiş ve katkı maddeleri içeren hazır gıdalar, tütsülenmiş etler, dondurucuda bekletilmiş hazır yiyecekler son derece sağlıksızdır. SU, CİLDİNİZ İÇİN HAYATTIR Cildimiz önemli bir toksin atma yoludur. Vücudumuz yabancı maddelerle, zararlı atıklarla dolduğunda diğer boşaltım kanalları zorlanır ve vücudumuz bu atıkları cildimiz yoluyla, ter ile dışarı atmaya çalışır. Bu durum da ciltte çeşitli hastalıkların baş göstermesine neden olabilir. Yaşla birlikte deri giderek nem oranını ve esnekliğini kaybeder. Bunu çok ucuz ve çok sağlıklı bir şekilde çözecek tek şey bol su içmektir. Bol su içmekle derinin hem nem oranı artar hem de su yolu ile çok sayıda toksin atılarak cildimiz parlak, diri ve genç kalır. Günde an az iki litre su içerek hücreleri temizlemek, dolgunlaştırmak ve kırışıklıkları azaltmak mümkündür. Kahve, çay ve meyve suyu gibi farklı sıvı gıdalar tüketmek cildin su ihtiyacını karşılamaz. TAZE CİLT İÇİN MEYVE SEBZE Canlı ve ışıltılı görünümlü bir cilt için bol miktarda çiğ meyve, sebze ve bunların sularını tüketmek gerekir. Çünkü bu besinler pişirildiklerinde zarar görür ve faydalı özelliklerini kaybeder. Bu besinlerin içerdiği yüksek miktarda sıvı da vücuda alınan suyu destekler. Çiğ sebze ve meyvelerin ağırlıklı olduğu bir beslenme düzeni; cildi korur, yeniler, esnekliğini sağlar ve sağlıklı bir ışıltı verir. Kabuklu çiğ yemişler ve tohumları tüketmek de son derece faydalıdır. Unutmamak gerekir ki; bunlar ısıya duyarlıdır ve pişirildiklerinde hücrelere fayda sağlayacak pek çok özelliklerini kaybederler. Cildinizin sağlığını koruyun > C Vitamini: Kolajen yapı için gereklidir, cilt esnekliğini sağlar. Narenciyelerde, kivi, orman meyveleri ve maydanozda bulunur. > Sülfür: Bütün bağlayıcı dokuların inşa edilmesine yardımcı olur. Lahana, brokoli, sarımsak ve soğan en zengin kaynaklarıdır. > Silika: Cilt esnekliğinin korunmasını sağlar, kemikleri güçlendirir, sağlıklı tırnaklar ve parlak saçların oluşmasını sağlar. Salatalık, domates, dolmalık biber ve yulafta bulunur. > Magnezyum: Hücre zarlarındaki su pompalamayı kontrol eder, bu da atıkların temizlenmesini sağlar, aşırı tuz ve diğer toksinlerin neden olduğu fazla su tutulmasının önüne geçerek hücreyi rahatlatır. > Çinko: Kolajen yapı için çok önemlidir ve saçın beyazlamasını engeller. Kabak çekirdeği ve zencefil kökünde bulunur. > E Vitamini: Çözülebilir antioksidan bir yağdır, hücre zarlarının korunmasına yardımcı olur. Zeytin, avokado, kabuklu yemişler, tohumlar ve tabii ki yeşil sebzelerde bulunur. > Temel yağ asitleri: Bütün hücre duvarlarının önemli bir bileşkenidir. Cildin elastikiyetinin korunmasında anahtardır. Cildin doğal yağlarını dengeler ve canlı bir görüntü sağlar. UZMAN GÖRÜŞÜ Bahar alerjileri Astım hastaları polen mevsiminde şunlara dikkat etmeli; >> Araba ve evlerin pencereleri kapalı tutulmalıdır. Polenler daha çok sabah saat 05.00-10.00 arasında yayıldıklarından ev öğleden sonra havalandırılmalıdır. >> Hasta mümkün olduğunca sokağa çıkmamalıdır. Dışarı çıktığında yapabiliyorsa polen maskesi kullanmalıdır. >> Dışarıdan eve gelindiğinde hemen giysiler değiştirilerek yıkanmalı, mümkünse burun içini dahi yıkayarak banyo yapılmalıdır. >> Çamaşırlar dışarıda kurutulmamalıdır, üstlerine polen yapışabilir. Mümkünse polen mevsiminde çamaşır kurutma makinesi kullanılmalıdır. >> Evde ve arabadaki klimaların polen filtreleri sık sık değiştirilmelidir. >> Polen mevsiminde toz, sigara dumanı, boya kokusu ve parfümden uzak durmalı. > Uz. Dr. Füsun Soysal Çocuk besleme rehberi... 1- Her öğünde aynı besini istemesi Her öğünde istediği besinle birlikte yeni bir besin sunun, birkaç gün sonra çocuk diğer besini de deneyecektir. Genellikle bu sıkıntı kısa zamanda çözülür. 2- Sunulan öğünü reddetmesi Her öğünde ekmek, sandviç, meyve gibi çocukların sevdiği besinleri sofrada bulundurun. Teşvik edici olun, ancak çocuk sunulanı yemezse aç kalacağından korkmayın. 3- Yemek sırasında televizyon Televizyonu kapatın. televizyon aile sohbetini engeller ve çocuğun beslenmesini etkiler. Yemek, ailenin bir araya geldiği özel bir zaman, televizyon saati ise eğleneceği zamandır. 4- Verilen yemeği beğenmemesi Çocuğun sadece kendi istediğini tüketmesine izin vermeyin, masadaki diğer besinleri yemesini isteyin, eğer uyumlu davranmazsa odasına gitmesini veya masadan kalkmasını isteyin ve bir sonraki öğüne kadar herhangi bir şey yemesine izin vermeyin. 5- Yeni tatlara ilgisiz kalması Yeni besinler sunmaya devam edin, ancak zorlamayın, yeni tatlar denemeye hazır olması zaman alabilir. 6- Yememek için bahane uydurması Çocuklar genelde “Midem bulanıyor” gibi bahanelere sığınır. Bu durumda taviz vermeniz Taviz vermeniz bahanelerin sıklığını artırır. PÜF NOKTASI > Pasta yaparken meyve şekerlemelerinin dibe çökmesini istemiyorsanız hamura bir miktar mısır unu ilave edin. Pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler. > Yemeğinizin yağı fazla kaçtı ise içine bir kaç küp buz atarak yağların buzun üzerine toplanmasını sağlayabilirsiniz. > Fırında pasta ve kek yaparken daha iyi fişmelerini istiyorsanız pişirirken fırına bir kap içinde su koyun. > Balın saf olup olmadığını anlamak için, baldan bir kaşık alıp soğuk suda ezin. Su beyazlaşacak olursa, içinde un veya nişasta var demektir. GÜNÜN YEMEĞİ İçli Köfte MALZEMELER İç Malzemesi için: > 100 gram ceviz içi veya fıstık > 750 gram az yağlı kıyma > Tuz, karabiber > 500 gram kuru soğan Hamur malzemesi için: > 300 gram ince bulgur > 100 gram çiğ köftelik yağsız kıyma > 1 adet soğan > Tuz, karabiber HAZIRLANIŞI İçin hazırlanışı; önce kıymayı pişinceye kadar kavurun, Hemen ardından ince ince doğradığınız soğanları ilave edin ve bir süre daha soteleyin. Tuz, karabiber, az miktarda pul biber ve ceviz içini katıp karıştırın. İç malzemeyi bu şekilde soğumaya bırakın. Hamurun hazırlanışı: İnce bulgur, tuz, karabiber ve pul biberi karıştırın. Az miktarda kaynamış su ile ıslatın, rendelenmiş soğan, yağsız kıyma ile iyice yoğurup hamur kıvamına getirin. Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde (40 gr) parçalar kopartıp, top haline getirin. Hamur topunu işaret parmağınız ile oyup iç malzemesi ile doldurun ve ağızlarını kapatın. Köfteleri sıvı yağda kızartıp sıcak olarak servise sunun. ...afiyet olsun... İNCİ “-Liderlik itip kakma ile olmaz... Liderine güvenmeyen bir topluluğun başarılı olması beklenemez... Her geçen gün global liderlere ihtiyacımız artıyor... Peki global liderliğin farkı nedir?... Bir global lider, temel liderlik vasıflarının yanı sıra farklı kültürleri anlayarak, onlara da liderlik edebilecek özelliklere sahip olmalıdır...” (...TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Yalçındağ) SİZDEN GELENLER Mesajınız (...Nazife Düz’ün mesajı) Sevdiğim insana; Sen hayata ne verirsen, hayat sana verdiklerini geri verir... Ben hayata ne verdim bilmiyorum ama, Hayat bana ummadığım kadar değerli birini verdi... İyi ki varsın dostum... Albümünüz (...Simone28’in albümünden) TÜRKİYE HATIRASI BEYZA ÖZTÜRK Bursa’nın 7 yaşındaki prensesi... Beyza’nın ata binmek dışındaki diğer hobisi yüzmek... Mutfağınız (...Naime Gültekin’in mutfağı) Ekşili Köfte Malzemeler: > 2 kuru soğan > 1 kilo ıspanak tuz > 3 yemek kaşığı un > 1 yumurta > 3 bardak kısırlık bulgur > 2 tane limon > 1 bardak yeşil mercimek > 1 bardak haşlanmış nohut > salça YAPILIŞI: Önce bulguru kaynar suyla ıslatıp 20 dakika bekleyin. İçine yumurta, un, tuz ve aldığı kadar suyu koyup katı bir hamur şeklinde yoğurun.Daha sonra fındık şeklinde yuvarlayın. Ayrıca mercimeği haşlayıp içine nohut katıp tekrar kaynatın. Kaynayan suya yuvarladığınız köfteleri katın köfteler pişince içine ince kıydığınız ıspanakları atın diğer bir tavada 2 soğanı kavurup salça katın kavurduğunuz soğan ve salçayı kaynayan köftenin içine katın 2 limonu da içine sıkıp 20 dakika daha kaynatın afiyet olsun. MARKET Yılların izlerini “AFA Peeling”le silin Yaşlanmaya direnen günümüz kadınına neştersiz gençleşme iksiri!... Yeni geliştirilen dermatokozmetik ürün grubu AFA’lar; kırışıklıkların giderilmesini sağlıyor, yeni kırışıkların oluşmasını engelliyor ve cilt lekelerini tedavi ediyor. Çeşitli nedenlere bağlı gelişen cilt lekelerinin ve akne vulgarisin tedavisinde, gerek tek başına gerekse mevcut tedaviye destek olarak kullanılabiliyor... AFA Peeling, bir uzman gözetiminde başlayan ve daha sonra yine uzmanın önerdiği ev ürünleriyle devam eden bir sistem... BİZE ULAŞIN: e-posta: omer.soztutan@tg.com.tr telefon: (0212) 454 30 00 faks: (0212) 454 31 00 adres: türkiye gazetesi ihlas medya plaza 29 ekim caddesi, 34197 yenibosna/istanbul
 
 
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT