BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Sıkıntı pirinçte değil, az suda

Sıkıntı pirinçte değil, az suda

Ülkemizde çeltik üreticisinin su sıkıntısı çektiğini dile getiren Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, “Sıkıntı büyük değil” dedi



> KASTAMONU Bakliyat ithalat ve ihracatçısı Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, küresel ısınma ve kuraklığın geçtiğimiz yıl çeltik üretiminde azalmaya sebep olduğunu söyledi. Çeltiğin ekiminde ana unsurun su olduğunu dile getiren Mehmet Reis, “Her yanı akarsu kaynakları ağı ile donanmış ülkemizde çeltik üreticisi su sıkıntısı çekiyor. Biz kaynak sularımızı kış ve ilkbahar aylarında boşa akıtırken yaz aylarında su sıkıntısı yaşıyoruz. Küresel ısınma ve kuraklık geçtiğimiz yıl çeltik üretiminde azalmaya sebep oldu. Problem büyük değil, ülkemizde kişi başına tüketilen pirinç 7 kilogramı geçmiyor, oysa AB ülkelerinde kişi başına pirinç tüketimi 25 ile 35 kg olarak değişiyor.” Reis, Türkiye’nin akarsularının iyi değerlendirilerek, çeltik ekiminin yaklaştığı şu günlerde üreticiye sahip çıkılmasının önemini vurgulayarak, üretimin artırılıp, ekiciyi tarlasına geri çevirmenin yollarının mutlaka aranması gerektiğini bildirdi. Mehmet Reis, “Birileri para kazanacak diye bir kaşık suda fırtına koparılmasına artık izin verilmesin. Hayvancılık ve tarım sektörü desteklensin” diye konuştu. Alternatifi bulgur ve makarna Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Erkan Yalçın, “Prince alternatif olarak mutfaklarımızda bulgur tüketimini arttırabiliriz. Bulgur da besin açısından zengin. Beslenmeyi sadece pirince dayalı olarak yapamayız. Bulgur da oldukça ucuz ve kolayca elde edilen bir ürün. Ayrıca Türkiye’de makarna tüketimi oldukça az. Makarna da prince alternatif olabilir. AB ile kıyaslayacak olursak makarna tüketimimiz oldukça az” dedi.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 97913
    % -0.08
  • 6.2568
    % -0.06
  • 7.3601
    % 0.06
  • 8.1888
    % -0.08
  • 241.312
    % -0.61
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT