BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Pirincin alternatifinde fiyatlar yüzde 100 arttı

Pirincin alternatifinde fiyatlar yüzde 100 arttı

Bulgur fiyatları pirince göre düşük olsa da geçen yıla oranla iki katına çıktı



Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) yaptığı piyasa araştırmasına göre, pirinç fiyatlarındaki hızlı artışlarla birlikte gündeme gelen gıda krizi, en çok dar gelirli vatandaşı vuruyor. ATO tarafından yapılan açıklamada, pirinç fiyatları son 1 yılda yüzde 141 oranında artarken, pirincin alternatifi olarak gösterilen pilavlık bulgurun fiyatının da geçen yılın nisan ayından bu yana yüzde 100 arttığı bildirildi. Geçen yıl Nisan ayında kilosu 0.75 YTL olan bulgur, halen 1.5 YTL’den satılıyor. ATO araştırmasına göre, dar gelirli ailelerin protein ihtiyacını karşılamak için et yerine ikame ettiği yeşil mercimek de fiyatı bir yılda ikiye katlanan temel gıda maddeleri arasında yer aldı. Şu anda fiyatı 2.2 YTL olan yeşil mercimek, geçen yıl 1.1 YTL’ye satılıyordu. Genellikle pirinç pilavı ile birlikte yenen “kuru fasulyenin” fiyatı ise yüzde 97 artış gösterdi. Aşurelik buğdayın fiyatı yüzde 84, barbunyanın fiyatı yüzde 70, şehriyenin fiyatı yüzde 52, nohutun fiyatı da yüzde 50 artış gösterdi. Dar gelirlilerin ucuz olduğu için tercih ettiği makarnanın fiyatı yüzde 114, kırmızı mercimeğin fiyatı yüzde 133 arttı. ZAMLI KAHVALTI TABAĞI Kahvaltılıklardaki bir yıllık fiyat artışı da yüzde 50 ile yüzde 70 arasında değişiyor. Tulum peyniri ve kaşar peyniri bir yılda yüzde 50 zam görürken, beyaz peynirin fiyatı yüzde 70, siyah zeytinin fiyatı yüzde 55 arttı.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT