Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Mahsül bol, meydanı tefeciye bırakmayalım'

Düzenleyen:
'Mahsül bol, meydanı tefeciye bırakmayalım'

Ekonomi Haberleri

TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, "Mevsimin bereketiyle ürün çok, ramazanda fiyatlarda yükselme beklemiyoruz. Yüksek kâr kovalayan aracılar yüzünden vatandaş da çiftçi de mağdur olmamalı" diye konuştu

Ö.faruk bingöl

Yaklaşan ramazan ayı öncesinde tüketicilerin gündeminde yine gıda fiyatları var. Vatandaşlar yaşanabilecek spekülatif fiyat artışlarından çekinirken, sektör temsilcilerinden rahatlatan açıklamalar geldi. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, mevsimin de bereketiyle ürünün bol olduğunu, ramazan ayında gıda fiyatlarının seyrinde herhangi bir yükselme beklenmediğini söyledi. Kendilerinin sanayici olduğuna işaret eden Kopuz; turizmde yaşanan olumsuzluk ile Irak ve Suriye gibi ülkelerde yaşanan savaş şartlarının gıda ve tarımı da etkilediğini hatırlatarak, "Bu konuda bırakın zam yapmayı, ihracatımızı nasıl geliştirebiliriz, insanımıza daha sağlıklı ve daha ucuz nasıl yedirebiliriz, buna yönelik politikalar üretmemiz lazım. Fiyatları aşağı çekerek, vatandaşımıza daha çok yedirerek, gıda ve içecek sektörünü daha çok büyütme refleksimiz var" şeklinde konuştu. Fiyatların yükselmesinde sıklıkla dile getirilen aracı kârlarına da değinen Kopuz, şöyle devam etti: "Hal yasasından sonra nasıl işlediğini görmek için sahaya indik. Gördük ki, perakendeciler arasında tefeci gibi halden mal alanların türemiş. Parasını alan sebze haline gidiyor. Elde kalan malları topluyor. Üzerine en az yüzde 50 kâr koyup satmaya çalışıyor. Meydanın bu tefecilere bırakılmaması gerekiyor. O noktaları kontrol etmeliyiz. Öyle şeyler duyuyoruz ki; İstanbul'da ürün yok. Tarlada ise o üründen tonlarca zayi oluyor. Neden, çünkü aracılar kârı az buluyor ve o işe girmiyor. Meydan boş olduğu için bu konu istismar ediliyor. Vatandaş da üretici de mağdur oluyor."

GIDA FİYATLARINDA YILLIK ARTIŞ

Fındık    -40,00 
Ceviz    -20,00
Osmancık baldo    -14,52
Salça    -9,38
Kuru fasulye    -8,82
Kayısı    -6,06
Bulgur    -4,24
Kuzu eti    0,00
Peynir    0,00
Tereyağ    0,00
Makarna    0,00
Süt ve ürünleri    0,00
Gazlı içecek    3,21
Güllaç    5,26
Beyaz et    6,57
Şeker ve çeşitleri    7,45
Pastırma    8,78
Kadayıf    9,17
Dana eti    9,24
Kuru üzüm    12,00
Ayçicek yağı    12,55
Hurma    12,90
Un    12,86
İncir    12,96
Zeytin    17
Zeytinyağı    18,41
Çay    21,31
K. Mercimek    23,68
Nohut    31,43

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...