Romatizma bebeklerde bile görülüyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Romatizma bebeklerde bile görülüyor

SAĞLIK Haberleri  / AA

Uzmanlara göre daha çok yetişkin hastalığı olarak bilinen romatizmaya yenidoğanlarda bile rastlanıyor ancak binlerce çocuk tanı alamadığı için uygun tedaviye ulaşamıyor.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zübeyde Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, romatizmal hastalıkların vücuttaki bağ dokusu sisteminin kronik iltihabı ve bu iltihap sonucunda kas ve eklemlerde oluşan bulgular ile ortaya çıktığını bildirdi.

Kronik romatizmal hastalıklara yenidoğanlarda dahi rastlandığına dikkati çeken Gündüz, "Romatizma hastalığını her yaşta görme ihtimalimiz var. Biz de sanki bu hastalık yetişkinlere özgüymüş gibi biliniyor. Ailelerin büyük çoğunluğu çocuğunun romatizma olduğunu duyduğunda hem çok şaşırıyor hem de üzülüyor. Türkiye, Akdeniz ülkesi. Akdeniz, coğrafi olarak romatizmal hastalıkların en sık görüldüğü yerlerden. Dolayısıyla bizim ülkemizde de sık rastlanıyor." diye konuştu.

Gündüz, 5 çocuktan 1'inin polikliniklere kas iskelet şikayeti ile başvurduğunu, zaman zaman hastalığa özgü semptomlar bulunamadığı için tanıda güçlük çekildiğini dile getirdi.

"Çocukluk çağı romatizması" olarak bilinen ve tıpta "Juvenil idiopatik artrit" diye adlandırılan hastalığın, çocuklarda en sık görülen romatizmal hastalık olduğunu anlatan Gündüz, şu bilgileri verdi:

"Bu tür, bin çocukta 1 ila 2 oranında görülüyor. Ülkemizde 16 yaşın altında yaklaşık 30 milyon çocuk olduğunu düşünürsek bunların 30 bininde bu hastalık türünden olmasını bekliyoruz ancak genel olarak çocuk romatoloji uzmanlarına ulaşan hasta sayısı 10 bini geçmiyor. Geriye kalan 20 bin civarındaki hasta ya tanısız kalıyor ya da uygun tedavi alamıyor. Hastalığın belirtileri daha çok eklem ağrısı, eklemde şişme, devam eden ateş, ciltte döküntü, idrarda kanama şeklinde. Romatizmal hastalıkların ağrıları daha çok sabah uykudan kalkınca belirgindir. Örneğin çocuk yere basamaz, eklemini açmakta zorlanır. Yavaş yavaş eklemi rahatlar, böyle durumlarda aileler bir uzmana başvurmalıdır."

Prof. Dr. Gündüz, romatizmal hastalıkların kronik olduğunu ve tedavinin bir ömür sürebildiğini ifade etti.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...