Cumhurbaşkanı Erdoğan Ugandalı mevkidaşını böyle güldürdü

Düzenleyen: / Kaynak: IHA
Cumhurbaşkanı Erdoğan Ugandalı mevkidaşını böyle güldürdü

GÜNDEM Haberleri  / IHA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uganda ziyaretinde mevkidaşı Museveni’yi böyle güldürdü.

Uganda’yı cumhurbaşkanı düzeyinde ziyaret eden ilk Türk devlet adamı olan Erdoğan, Museveni’yle birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, “Doğu Afrika’nın huzur, güvenlik ve kalkınmasına büyük önem veriyoruz” dedi ve bu konudaki birlikteliğin önemine vurgu yapmak için bir Uganda atasözünü hatırlattı. Erdoğan’ın "Tabii burada bir Uganda atasözü söylemeden de geçemeyeceğim. Uganda atasözü der ki: "Eti çiğneyebilen dişler, birlikte olan dişlerdir" dedi. Erdoğan’ın Uganda atasözünü dillendirmesi, mevkidaşı Museveni’yi ise hem güldürdü hem de oldukça mutlu etti.

Konuşmasının devamında, Türkiye’nin Afrika’da bir sömürgeci geçmişi olmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika ülkeleriyle kurmak istediklerini ilişkilerin ‘kazan-kazan’ prensibine dayandığını anlattı. Erdoğan, "Altyapı, üst yapı gibi alanlarda tecrübelerimizi Uganda ile paylaşmaya hazır olduğumuzu belirttim. Biz Uganda’nın geleceğinin parlak olduğuna inanıyoruz" dedi.

ERDOĞAN’A ÖVGÜLER YAĞDIRDI

“Türkiye’nin liderliği sadece Uganda için değil, diğer Afrika ülkeleri için ilham kaynağıdır” diyen Cumhurbaşkanı Museveni ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a övgüler yağdırdı. Cumhurbaşkanı, "Türkiye yakın tarihe kadar dünyanın gelişmiş ülkelerinde değildi ve potansiyelini pratiğe aktaramamıştı. 19. yüzyılda büyük bir imparatorluk olan Osmanlı, bu tarihten sonra düşüşe geçti ve ’hasta adam’ ismini aldı. Oysa artık Türkiye tüm dünyada büyümenin itici gücü haline geldi" diye konuştu.

"BM BU YAPISIYLA ADALET DAĞITAMAZ"

Soru cevap kısmında ise Erdoğan, "Dünya beşten büyüktür diyorum. Dünyanın en güçlü ülkeleri sayılan bu 5 ülke daimi üyedir. Bu 5 tane daimi üye dünyanın kaderini belirlemektedir. Birinci Dünya Savaşı’nın şartları içerisinde oluşan bu yapının devam etmesi kabul edilemez. Bu daimi üyelerin içerisinde dikkat edilirse Afrika’dan bir tane ülke yoktur. Halkı Müslüman olan bir tane ülke yoktur. Kıtaların bu kadar dengesizce şekillendiği bir yapı dünyada adalet dağıtAmaz. Geçici ülkeler var diyemeyiz. Geçici üyelerin orada herhangi bir fonksiyonu yoktur. BM Genel Kurulunun bu konuda hassasiyet göstererek dönüşümlü daimi üyeliği BM Genel Kurulundan öte güvenlik konseyine yerleştirmelidir. Çünkü dünya 5’ten büyüktür. Orada yeri geldiği zaman Uganda’da yerini almalı, Türkiye’de yerini almalıdır" ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: IHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...