Reçete yolsuzluğuna 'şifreli' önlem

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Reçete yolsuzluğuna 'şifreli' önlem

SAĞLIK Haberleri  / AA

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sahte reçete üzerinden yapılan ilaç kaçakçılığının önüne geçmek için hekim, eczacı ve hasta üçgeninde bir dizi önlemi hayata geçirecek.

Bu çerçevede, hekimlerin ve eczacıların, reçete provizyon sistemi Medula için kullandıkları şifreleri her ay güncellemeleri zorunlu hale getirilecek, eczane ile hekimin görev yaptığı hastanenin bilgisayarlarının IP'leri eşleştirilecek, hastalar da reçeteleriyle ilgili uyarılacak.

SGK, devleti büyük zarara uğratan "İstanbul Merkezli İlaç Kaçakçılığı" operasyonunun ardından, hekim, eczacı ve hastaları kapsayacak güvenlik tedbirleri aldı.

SGK Başkan Yardımcısı ve Genel Sağlık Sigortası Genel Müdür Vekili Orhan Koç, "Bu konuda 2 ayrı çalışmamız var. E-reçete ve elektronik imza konusu çok önemli konular. Buradaki şifrelerin güvenliği çok önemli. Yazılım olarak aylık şifreleri güncelleme ile ilgili zorunluluk getirdik. Her hekim reçetesini girerken aylık şifre güncellemesi yapacak. Gerek eczanedeki şifrelerin gerek hastanedeki şifrelerin aylık güncellemesini zorunlu hale getiriyoruz." dedi.

SGK Başkan Yardımcısı Koç, hekimlerin yazdığı ilaçların hastaya geri bildirimi konusunda da çalışma yürüttüklerini söyledi. Hastalara reçeteleri ile ilgili "Size bu ay şu kadar ilaç yazıldı" şeklinde bir kısa mesaj gönderileceğini dile getiren Koç, şunları kaydetti:

"Bu çok kolay bir şey aslında. Burada hastanın cep telefonu ya da mail adresini veriyor olması gerekiyor ki biz onlara kısa mesaj geçelim. Şu anda mesaj sistemi aktif. Hastalara mesajla 'şu kadar hizmet aldınız geçmiş olsun' dilekleri gönderiyoruz."

Cep telefonu numaraları kurumun kısa mesaj sistemine kayıtlı hastalara, adlarına e-reçete düzenlenmesi halinde bu bilginin anında ulaştırıldığını aktaran Koç, "Eczaneden reçetelerini temin ederken aldıkları reçete içeriği, ilaç bilgileri ve katılım payı miktarları da anında kısa mesaj ile vatandaşımıza bildiriliyor." diye konuştu.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...