27.04.2008 - 01:00 | Son Güncelleme: 27.04.2008 - 01:00
Karaciğer kanseri hastalarına müjde
Cerrahi ve kemoterapi gibi tedavi metotlarından sonuç alınamayacak durumda ve karaciğere yayılmış olan (metastaz) tümörlerin küçültülerek zaman içinde yok olmasını sağlayan Radyonüklit tedavi metodu Türkiyede de uygulanmaya başladı.
> ANKARA
UZMAN HEKİM ŞART
Prof. Dr. Sadık Bilgiç, istenmeyen komplikasyonlarla karşılaşılmaması için operasyonun mutlaka alanında uzman hekimler tarafından yapılması gerektiğini ifade etti.
Cerrahi ve kemoterapi gibi tedavi metotlarından sonuç alınamayacak durumda ve karaciğere yayılmış olan (metastaz) tümörlerin küçültülerek zaman içinde yok olmasını sağlayan Radyonüklit tedavi metodu Türkiyede de uygulanmaya başladı. Radyoloji, cerrahi, nükleer tıp ve onkoloji uzmanlarının bulunduğu bir heyet tarafından yapılan operasyon, Türkiyede ilk defa geçen hafta GATAda uygulandıktan sonra Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi İbni-i Sina Hastanesinde de başarı ile yapıldı. Operasyonu yapan heyetin başkanı olan AÜ Tıp Fakültesi Radyodiagnostik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Bilgiç, Radyonüklit tedavi metodu ile kanser hücrelerinin zaman içinde küçüldüğünü ve yok olduğunu söyledi. Öncelikli olan metodun cerrahi müdahale olduğunu anlatan Bilgiç, bu metodun ancak cerrahi müdahaleye ve kemoterapi, radyoterapi gibi alternatif tedavilere cevap veremeyecek hastalara yapılabileceğini dile getirdi. Bilgiç, Radyonüklit tedavi, bağırsak, meme gibi çeşitli kanser tümörlerinin karaciğere metastaz yapması, karaciğerdeki tümörün yerinin cerrahi müdahale açısından risk taşıması, tümörün büyüklüğü ve yayıldığı alanın riskli olması, hastanın ömrünü uzatmaya ve hayat kalitesini artırmaya yönelik olarak diğer metotların sınırlı kalması halinde doğru olacaktır şeklinde konuştu
SAĞLIĞINA KAVUŞTU
Radyonüklit tedavide başarının yüzde 90ın üstünde olduğunu ifade eden Bilgiç, Türkiyedeki ilk uygulamalardan birinin AÜ Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesinde 2 hasta üzerinde yapıldığını kaydetti. Bilgiç, bu konuda uzman olan ABDli Gelişimsel Radyoloji uzmanı Michael Dougles Coltwellin de yapılan ilk uygulamada bulunduğunu belirtti. Prof. Dr. Sadık Bilgiç, anjiografinin ve tedavinin ardından 1 gün sonra hastanın günlük aktivitelerini yapabilir duruma geldiğini ancak klinik takibin yapılması için kontrol amaçlı 2-3 gün hastaneye yatırıldığını söyledi. Bu tip hastaların ilerleyen dönemde kliniğe yatırılmadan gün içerisinde ayakta tedavi imkanı bulacağını anlatan Bilgiç, yöntemin, tedavi seçeneklerini yitiren karaciğer hastaları için yeni bir şans olduğunu dile getirdi. AÜ Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesinde uygulanmaya başlayan Radyonüklit yöntemi ile tedavi olan ilk hasta 41 yaşındaki Kenan Soylu, tedavi imkanı bulduğu için kendisini şanslı hissettiğini belirterek, Çok mutluyum, sevincimi ifade etmem mümkün değil. Kendimi şanslı hissediyorum dedi.