Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

275 milyon liralık dijital kervansaray

Düzenleyen:
275 milyon liralık  dijital kervansaray

Ekonomi Haberleri

Turkcell, Gebze’de Türkiye’nin en büyük veri merkezini hizmete açtı. Bu yatırımlarla birlikte yerli firmaların yanı sıra Google, Facebook ve YouTube gibi içerik sağlayıcıların verilerini Türkiye’de tutması bekleniyor.

Ekonomi Servisi 
Üçüncü Havalimanı ile İstanbul dünyanın bağlantı noktası olmaya hazırlanırken, Türkiye bilgi teknolojileri alanında dünyanın önemli merkezlerinden birisi haline geliyor. Daha önce yaptığı veri merkezi yatırımlarıyla Deutsche Telekom, KPN, Tata Communications, GTT, Telekom Italia gibi küresel operatörleri Türkiye’ye getirmeyi başaran Turkcell Gebze'de yaklaşık 275 milyon TL’lik yatırımla hayata geçtirdiği veri merkezini hizmete açtı. 33 bin metrekarelik alana sahip, Türkiye’nin en büyük veri merkezinin hizmete girmesiyle YouTube, Google ve Facebook gibi içerik sağlayıcıların da verisini Türkiye’de tutmasının yolu açılacak. Uluslararası standartlara uygun olarak inşa edilen merkez, aynı zamanda Türkiye’nin verisinin de Türkiye’de kalmasını sağlayacak.  Veri merkezinin açılışında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Veri hacmi arttıkça gelişmiş veri merkezlerine olan ihtiyaç daha da artıyor. Veri merkezindeki siber güvenlik hem kullanıcıların hem kamunun güvenliği açısından çok önemli. Bilginin üretilmesi kadar bilginin ülkemizde kalması konusunda ciddi çalışmalar yapılıyor. Burada Turkcell’in yaptığı çalışmayı çok önemsiyoruz. Bilginin ülkemizde kalması için gerçekten çok çalışmalıyız ki zira yüzde 96’sı yurt dışında saklanıyor” dedi.
"SINIRLARIN ÖTESİNE GEÇTİK"
Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça da veri depolama konusunda bölgenin en güçlü şirketlerinden birisi olmak istediklerini söyledi. Akça, "Turkcell olarak hedeflerimizi Türkiye sınırlarının ötesine taşıdık. Bu hedefin ilk adımı olarak bugün açılışını yapacağımız veri merkezini kamu kurumlarımızın ve özel sektörün hizmetine sunuyoruz. Gebze’nin ardından Ankara ve İzmir’de açacağımız yeni veri merkezleri ile  Fiber İpekyolu’nun yeni kervansarayları Türkiye’de olacak" diye konuştu.

9 şiddetinde depreme dayanıklı

¥ Veri merkezi 33 bin metrekare alan üzerine kuruldu. 
¥ Tier3 Dizayn Belgeli veri merkezi her bir oda 500 metrekarelik 20 odadan oluşuyor. Her odada ise 192 kabinet bulunuyor. 
¥ Merkez 9 büyüklüğündeki depremde bile çalışabilecek. Kapı ve duvarları ise yangına 120 dakika boyunca dayanıyor. 
¥ 6400 sensör bulunan veri merkezi askeri termal kameralarla sürekli izleniyor. 
¥ Çalışan sayısı 100 kişiyi aşan bir şirket tüm teknoloji ve sistem altyapısı için kuracağı veri merkezine 1 milyon lira harcarken, bu hizmeti Turkcell'den yüzde 50 tasarrufla alabilecek.

Terzioğlu: Veri açığını kapatacağız

∂ Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu veri merkezi sayesinde Türkiye’nin bilgilerinin Türkiye’de kalacağını ifade ederek, “Almanya, Avustralya gibi ülkeler bilgilerin güvenliğini korumak amacıyla verinin kendi ülkelerinde tutulmasını sağlayacak yasalar çıkarıyor. Bugün Türkiye’de tükettiğimiz verinin yüzde 96’sı yurt dışındaki merkezlerde saklanıyor. Örneğin yapılan her Google aramasında veri ithali gerçekleştiriliyor. Bu durumu kabul etmemiz mümkün değil. Türkiye olarak bugünün petrolü olan verimize sahip çıkmamız gerekiyor. Turkcell’in veri merkezi Türkiye’nin verilerinin Türkiye’de saklanmasına katkı sağlayarak veri açığını en aza indirecek" dedi. Gebze ile birlikte Turkcell'in veri depolama kapasitesini yüzde 150 büyüttüklerini dile getiren Terzioğlu, "Önümüzdeki 18 ayda Ankara ve İzmir’de iki veri merkezi daha açmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...