Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

"Soykırım parlamentoların işi değil" diyen Cem Özdemir, neden fikir değiştirdi?

Düzenleyen:
"Soykırım parlamentoların işi değil" diyen Cem Özdemir, neden fikir değiştirdi?

DÜNYA Haberleri

2001'de 'soykırımın parlamentoların işi olmadığını' yazan 'soykırım' tasarısının mimarı Yeşiller Partisi Eş Başkanı Özdemir, "Eğer Türkiye Zürih protokollerini imzalasaydı böyle olmazdı" dedi.

Almanya'da Federal Meclis, 1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteleyen tasarıyı oy çokluğuyla kabul etti. Oylamaya, başta Merkel olmak üzere milletvekillerinin büyük çoğunluğu katılmadı. Türkiye, iki ülke ilişkilerine büyük darbe vuracak karara sert tepki gösterdi. Türk büyükelçi istişareler için geri çağrıldı. Alman maslahatgüzar da Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak Türkiye'nin rahatsızlığı iletildi.

2001'DE "SOYKIRIM PARLAMENTOLARIN İŞİ DEĞİL" DEMİŞTİ

Almanya'daki Ermeni iddiaları tasarısının destekçilerinden Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, 15 yıl önce 'büyük bir hata olur' sözleriyle değerlendirdiği makalesini unuttu.

Özdemir, 2001'de kaleme aldığı ve Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinde yayınlanan yazısında, Fransız Meclisi'nin benzer bir karar tasarısını kabul ettiğini hatırlatarak, "Alman Federal Meclisi'ndeki meslektaşlarıma Fransız örneğini izlemelerini tavsiye etmem. 1915 yılında ve daha öncesinde 1895 yılında yaşanan korkunç olayların ele alınma yeri ne Washington, ne de Paris ve Berlin'dir" ifadelerini kullandı. Böyle bir tasarı yerine Türkiye ile Ermenistan arasındaki diyaloğun geliştirilmesi için gerekli girişimlerin desteklenmesi gerektiğini savunan Özdemir, bu konuda Alman Meclisi'nin karar almasının büyük bir hata olacağını yazmıştı.

NE DEĞİŞTİ?

Cem Özdemir,oylamadan sonra, "2001 yılında Frankfurter Allgemeine gazetesinde 'soykırımın parlamentoların işi olmadığını' yazdınız. O günden bugüne ne değişti" sorusuna şu yanıtı verdi: "Değişen bir şey yok. Eğer Türkiye Zürih Protokollerini imzalasaydı, bugün bu tasarı Meclis'e gelmezdi. Bugün bu tartışma yaşanmazdı."

2009 yılında Türkiye ve Ermenistan arasında ilişkilerin normalleştirilmesi çerçevesinde Zürih'te protokol imzalanmıştı. Ancak bunlar hayata geçirilememişti.

ERMENİ ROZETİ TAKTI

Alman Federal Meclisi'nde kabul edilen karar tasarısının mimarı Yeşiller adına konuşan Özdemir'in ceketine, 1915 olaylarının 100'üncü yıldönümünün logosu olarak tasarlanan "unutma beni çiçeği" rozeti taktığı görüldü.

"Soykırım parlamentoların işi değil" diyen Cem Özdemir, neden fikir değiştirdi?

HEPSİ ORADAYDI

Alman Parlamentosu, 1915 olaylarıyla ilgili tasarıyı oylarken, dışarıda da Türkiye karşıtı göstericiler toplandı. Ermenistan, Yunanistan ve Süryani bayraklarının yanı sıra HDP'nin ve terör örgütü PKK ile Suriye'deki uzantısı YPG'nin flamaları açıldı. Parlamentonun içinde de Ermenistan bayrakları dikkat çekti. Göstericiler 'soykırımı tanıyın' yazılı pankart açtı. Karar, Ermenistan'da memnuniyet yaşattı. Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan, "Alman Parlamentosu'nun Ermeni ve diğer Hıristiyanlara karşı işlenen soykırımı tanımasını memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...