Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

3 çocuktan biri fazla kilolu

Düzenleyen:
3 çocuktan biri fazla kilolu

SAĞLIK Haberleri

Hollandalı araştırma şirketinin verileri özellikle yurt dışında yaşayan Türk çocuklarının geleneksel beslenme şekilleri yüzünden obezite riski altında olduğunu gösteriyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

İsveç’in Göteborg Kentinde düzenlenen Avrupa Obezite Zirvesi’nde  yetişkin ve çocuklarda obezite tedavisi, alınabilecek önlemler ve davranış değişikliğine yönelik yöntemlerle ilgili son bilgiler paylaşıldı. Çocuklarda obezitenin hızlı artışına dikkat çeken uzmanlar son 20 yıl içinde üç çocuktan birinin fazla kilolu hale geldiğini belirterek acil önlem çağrısında bulundular.
ÇOCUKLAR 80’DEN SONRA ŞİŞMANLADI
Zirve sırasında konuştuğumuz Hollanda Ulusal Araştırma Enstitüsü (TNO) Araştırmacısı Paula van Dommelen, 40 yıl boyunca Avrupa’da yapılan obezite ile ilgili araştırmalar hakkında bilgi verdi. Geniş ölçekli araştırmaların sürdürüldüğünü anlatan  Van Dommelen, bu konuda 10 yılda bir rapor hazırlayarak sunduklarını söyledi. Çocuklarda obezitenin 80’li yıllarda artış göstermeye başladığını söyleyen Van Dommelen, “1980 yılında üçüncü rapor hazırlandığı sırada çocuklarda obeziteye pek rastlanmıyordu. Fakat 2010 yılında çıkarılan son raporda 3 kat bir artış olduğunu görüyoruz” dedi.
Hollanda’da yapılan çalışmalarda Türk çocuklarında obezitenin  bütün çocuklardan daha yüksek olduğuna dikkat çeken Von Dommelen “Hollandalı çocuklarda bu oran yüzde 14 civarında görülürken Faslı çocuklarda yüzde 25, Türk çocuklarında yüzde 30’a yükseliyor. Yani Avrupa’da yaşayan her 3 türk çocuğundan biri fazla kilolu ya da obez” diye konuştu.
TÜRK AİLELER TOSUNCUK ÇOCUK SEVİYOR
Geleneksel beslenme alışkanlıklarının obezite gelişiminde önemli rolü olduğuna dikkat çeken Von Dommelen, çalışmalarda Avrupalı çocukların 2 yaşından sonra kilo almaya başlarken Türk çocuklarının ilk aylardan itibaren aşırı kilolu hale geldiğinin görüldüğünü belirterek,  “Türkiye’deki beslenme alışkanlıklarını bulundukları ülkelerde de sürdüren Türk aileler, “şişman çocuk sağlıklı çocuktur” anlayışı ile çocuklarını fazla besliyorlar. Türk aileler tosuncuk bebek seviyorlar. Anne sütünün yanında ek gıdalarla besleyerek bebeklik döneminde kilo almasına sebep oluyorlar” dedi.
ŞİŞMANLIKLA TOPLUMSAL MÜCADELE 
Obezite ile ilgili önleme programlarında sadece çocuk değil, ebeveynleri ve tüm toplumu Kapsayan eğitim çalışmalarının yapılması gerektiğini söylen Von Dommelen, “Sadece çocukları hedef olarak programlar başarısız oluyor. İşin içerisine öğretmen ve toplumu da katmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Uyku düzeni ile şişmanlık arasında da bir bağlantı bulunduğunu söyleyen Von Dommelen, “Özellikle hafta içi ve hafta sonu  erken yatan çocuklarla, hafta sonu geç yatan çocukların obezite sıklığı açısından fark olduğunu, hafta sonu geç yatan çocuklarda obezitenin daha fazla görülmektedir” dedi.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...