Saf kan pisi pisi

Düzenleyen:
Saf kan pisi pisi

YAŞAM Haberleri

“Kaplan yürüyüşlü, tilki kuyruğuna benzeyen uzun ve kabarık kuyruklu, değişik göz renkli (Diskromatopsi), zeki, çevik” olarak tarif ediyor yöre halkı Van Kedisini…

EDA AKAY

Bu haftaki konumuz, birçoğumuzun dost bildiği kediler… Her ne kadar yaklaşmaya bir türlü cesaret edemesem de, ilgi odağım olmayı hep başardılar. Ben konuya, “kedi” denildiğinde aklıma gelen ilk ırkla, “Van Kedisi” ile başladım.  Soğuk duruşlarıyla, göz renkleriyle ve suya olan düşkünlükleriyle bambaşka oluşlarını anlattım. Dünyadaki kedi cinslerinden en doğal olanları arasında bu aile… Asıl büyüleyici etkiyi göz renkleriyle bıraksalar da, şaşıracağınız hatta hayran kalacağınız yönleri var. Gözler demişken, ton ton gruplara ayrılıyorlar. Her iki gözü mavi, her iki gözü kehribar (sarı renk ve tonları), tek göz (bir gözü mavi, diğer gözü kehribar renkte olanlar)… Yeni doğan yavruların gözleri ise grimsi renktedir. Bu kediler, duruşlarıyla asaleti sergiliyorlar resmen… Aman ha, soğuk ifadelerinin altında insancıl yapılarının yattığını unutmayın. İnsana bağlı, evcil bir cinstir. Zeki ve sevecen olmalarının yanı sıra, oyunculuklarıyla sahiplerine mini şovlar yapmayı da ihmal etmiyorlar. Eğlenin, gülün, oynayın ama sakın “Ay ne tatlı bir şeysin sen öyle” gibi sempatik sözlere güvenerek kucağınıza almaya falan kalkışmayın. Niye mi? Sevecen dedik de fazla samimiyete gelemezler. Prensip meselesi tabii… Van Kedisini diğer kedilerden ayıran en önemli özelliklerinden biri de, yüzmeyi ve suyla oynamayı seven tek kedi türü olmasıdır. Suyu seven bir kedi… Gerçekten ilginç… 

KORUMA MI  LAZIM?

Sinekten, böcekten, fareden korkana vefakâr bir korumacı olur Van Kedisi… Avcılık özelliği üstün olan kedicik, küçük tehlikelerin üstesinden kolayca gelecektir. Hırçınmış gibi bahsettik ama içiniz rahat olsun, beraber yaşadıkları hayvanlarla her zaman uyum sağlarlar.

SİYAH  NOKTA

İki kulağı arasında, iki siyah nokta taşıyan yavrular genelde tek gözlerdendir. Bu noktalar tek göz kedilerin mührü olarak kabul edilse de doğumdan sonra iki ay içinde kaybolur. Bazen de sayıları 8-30 arasında değişen miktarda siyah kıllar olarak kalır.

AKLINIZDA BULUNSUN

l Van yöresinde halk, kedilere “Pişik” der.
l Yavrular 2-3 aylık iken isimlerini öğrenir.
l 1969 yılında saf kan kedi ırkı olarak kabul edilmiştir.
l Van kedilerinde sağırlığın yaygın olduğu kanaati var ise de tek göz (Diskromatopsi) ve mavi gözlü kedilerde ancak %2-3 civarındadır
l Erkeklerinin vücut ağırlığı yaklaşık 3600 gram, dişilerinin ise 2900 gram kadardır.
l Gebelik süreleri 62 gündür.
l Bir batında 4 yavru doğar ve 10. gün gözlerini açarlar.
l Göz renkleri doğumdan sonraki 40 gün içinde netleşir.

Saf kan pisi pisi

Rekortmen kedi

Guinness Dünya Rekorları Kitabı’na giren Siyam kedisi Scooter, 30 yaşında doğum gününden bir gün sonra gözlerini yumdu.

Dünyanın en pahalı kedileri

Scottish Fold:  British Shorthair ile ikiz gibiler… Tek fark, kulaklarının aşağıya doğru eğik olması… Sizce de dayanılmaz bir masumiyetleri yok mu? Aynı zamanda pek de sevecen olan Scottish Fold’lar 200 - 3.000 dolar arasında satılıyor.
Sfenks Kedisi (Sphynx):   Kabul edin, biraz ürkütücüler… Tüysüz olmasıyla ilginç olup, dünya çapındaki popülerliğini sürdürüyor. Derisi oldukça hassas olan bu kediler özel bir bakım istiyor. Fiyatları ise 300 - 3.000 dolar civarında.
Mavi Rus Kedisi: Oldukça meraklı, çevresiyle ilgili, şakacı ve oyun delisi bir arkadaş… Çok da zeki olan bu kedi cinsinin çocuklarla kıskanılası bir ilişkisi var. Fiyatları ise 400 - 3.000 dolar arasında değişiyor. 
 Peterbald: İlginç görünümü ve enerjik yapılarına, ihtişamlı kasları eşlik ediyor. 1.200 - 5.000 dolar arasında değişen fiyatlarla satılırlar.
 Allerca Kedisi:  Genetik çalışmalar sonucu elde edilen, alerji yapmayan kedi! Bu kediler 6.000 dolardan alıcı buluyor.

 Saf kan pisi pisi

British Shorthair: Dumansı renkleriyle bir numaralı İngiliz tercihi… Durgun yapısıyla tam bir ev kedisi diyebiliriz. Fiyatları ise 500 - 1.500 dolar civarında.

Saf kan pisi pisi

İran Kedisi  

Bol tüylü olan bu kedi cinsi, dünya çapında oldukça bilinen ve popülerdir. Fiyatları ise genellikle 500 - 5.500 dolar arasındadır.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...