Yıllar sonra ilk defa gördüler! Önce sevindiler, sonra üzüldüler

Düzenleyen:
Yıllar sonra ilk defa gördüler! Önce sevindiler, sonra üzüldüler

YAŞAM Haberleri

Marmaris'te henüz türü tam tespit edilemeyen 6 metre boyunda, 3 ton ağırlığında yaralı bir balina can havliyle kendini kıyıya attı. Balıkçıların kurtarmaya çalıştığı balina öldü.

Muğla'nın Marmaris ilçesi, Karacasöğüt Mahallesi Okluk Koyu'ndaki İngiliz Limanı'nda geçtiğimiz perembe karaya vuran balina Akdeniz Koruma Derneği görevlisi ve balıkçılar tarafından denize geri gönderildi. Ancak dün akşam saat 19:00 sıralarında henüz türü tam tespit edilemeyen 6 metre boyunda, 3 ton ağırlığında yaralı bir balina can havliyle kendini kıyıya attı.

KARAYA VURMAMASI İÇİN KIYIDAN UZAKLAŞTIRDILAR

Koy içinde büyük bir balığın kıyıya doğru geldiğini gören balıkçılar, kurtarmak için sahile koştu. Kıyıya ulaşan balıkçılar karşılarında yunusa benzeyen 6 metre boyunda, yaklaşık 3 ton ağırlığında bir deniz canlısı ile karşılaşınca karaya vurmaması için açığa doğru yüzdürerek kıyıdan uzaklaştırdılar.

Yıllar sonra ilk defa gördüler! Önce sevindiler, sonra üzüldüler

SUDA CANSIZ DURDUĞUNU GÖRÜNCE GÖREVLİLERE HABER VERİLDİ

Fakat bir süre sonra balığın suda cansız durduğunu fark eden denizciler, Muğla İl Tarım Müdürlüğü Su Ürünleri görevlilerine haber verdi. Gökova Körfezinden Su Ürünleri kontrol botu ile ile İngiliz koyuna giden İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri balığın öldüğünü tespit etti. Yapılan incelemede ölen deniz memelisinin yunus balığı değil türü bilinmeyen bir balina olduğu belirlendi. Botun yan tarafına bağlanan dev balık Akyaka iskelesine getirildi. Gır gır teknesinin vincine bağlanan balina tekneye güçlükle alınabildi.

3 GÖREVLİ GECE GEÇ SAATTE İNCELEME İÇİN GELDİ

Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nden(DEKAMER) 3 görevli gece geç saatlerde deniz memelisini incelemek üzere Akyaka'ya geldi. Balinanın neden öldüğü ve Akdeniz sularına nasıl geldiği ise araştırılıyor.

VATANDAŞ FOTOĞRAF ÇEKTİRMEYİ İHMAL ETMEDİ

Öte yandan, balığın tekneye alınışı İskelede bulunanlar tarafından ilgiyle izlendi. Bazı vatandaşlar balina ile fotoğraf çektirmeyi ihmal etmedi.

Yıllar sonra ilk defa gördüler! Önce sevindiler, sonra üzüldüler

KUZEY ATLANTİK'TE YAŞAYAN DİŞİ BALİNA'YA BENZİYOR

Balinayı inceleyen Pamukkale Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Görevlisi ve DEKAMER gönüllüsü Doç Dr Doğan Sözbilen, Akdeniz ve Ege sularında hiç beklemedikleri bir memeli türüyle karşılaştıklarını ve şaşırdıklarını söyledi. Balinanın türünün Su Ürünleri Fakültesi'nde belirleneceğini kaydeden Sözbilen, deniz memelisinin Kuzey Atlantik'te yaşayan dişli balina cinsine benzediğini belirtti.

VÜCUDUNDA OLDUKÇA FAZLA YARA VE PARAZİT VARDI

Balinanın vücudunda oldukça fazla parazit bulunduğunu ve yara izlerine rastladıklarına ifade eden Sözbilen, hayvanın muhtemelen aldığı yaralardan ölmüş olabileceğini kaydetti. Geçen yıllarda 2-3 çizgili yunus balığının da bu bölgede ölü olarak bulunduğunu hatırlatan Doğan Sözbilen, yunusların vücudunda yoğun şekilde parazitlere rastlandığını sözlerine ekledi.

YILLAR SONRA İLK DEFA GÖRÜLDÜ

Bölgede 30 yıldan bu yana balıkçılık yapan Cengiz Menekşe ise yıllardır bu sularda avlandığını Gökova körfezinde ilk defa balina gördüğünü ve ölmesinin üzüntü verici olduğunu ifade etti.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...