BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Oksijenini kesin sebze ve meyvelerin ömrü uzasın

Oksijenini kesin sebze ve meyvelerin ömrü uzasın

Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günhan Erdem, meyve ve sebzelerin oksijenle temasının kesilmesiyle metabolizmalarının yavaşlayacağını, böylece çürüme işleminin gecikeceğini söyledi.



> ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günhan Erdem, meyve ve sebzelerin oksijenle temasının kesilmesiyle metabolizmalarının yavaşlayacağını, böylece çürüme işleminin gecikeceğini söyledi. Prof. Dr. Erdem, meyve ve sebzelerin insanlar gibi oksijenle hayat bulduklarını belirtti. Oksijenle tepkimeye giren meyve ve sebzelerin içlerindeki hücresel metabolizma devam ettiği için bir süre sonra çürümeye başladıklarına işaret eden Erdem, bu gıdaların çürümesinin engellenemeyeceğini ancak geciktirilebileceğini anlattı. Erdem, “Meyve ve sebzelerin oksijenle temasını keserek metabolizmalarını yavaşlatıp, böylece çürüme işlemini geciktirebiliriz” dedi. Erdem, özellikle C vitamini bakımından zengin olan ve az miktarda kullanılan maydanoz, dereotu gibi yiyeceklerin hızlı bir şekilde çürüdüğüne dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Bütün yiyecekleri aldıktan sonra yıkayıp, kurutmalıyız. Daha sonra bir poşetin içine koyup, vakumlayarak ya da poşeti biraz sıkarak ağzımızla poşetteki havayı çekip, poşetin içindeki oksijeni almalıyız. Poşetin ağzını bağlayıp, buzdolabında muhafaza ettiğimizde yiyeceklerin metabolizmalarını yavaşlatacağımız için bu yiyecekleri uzun süre içeriği bozulmadan saklayabiliriz.”
 
 
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT