5 kavanoz balı 100 liraya satanlar yandı

Düzenleyen:
5 kavanoz balı 100 liraya  satanlar yandı

Ekonomi Haberleri

Yeni düzenlemeye göre, sahte gıda üreten ve satanlar 200 bin TL’ye kadar ceza ödeyecek. İş yeri 6 ay kapatılacak

Yücel Kayaoğlu ANKARA - Başta sahte bal satışları olmak üzere taklit gıda maddelerini satan ve üretenlerin her seferinde kamuoyuna ilan edilip, para cezası uygulanmasına rağmen, aynı sahteciliklere devam edenlere yönelik büyük para ceza geliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hazırladığı tasarı kapsamında, kamuoyunda büyük tepki çeken ‘5 kavanoz bal 100 lira’ benzeri sahte gıdaları üretenlere yönelik cezalar artırılıyor. Yeni düzenlemeye göre, taklit veya sahte gıda üreten ve satanlara ilk etapta 20 bin lira ceza verilecek ve ürünlere el konulacak. Fiilin ikinci tekrarı halinde ceza 5 kat artırılarak uygulanacak ve iş yeri üç ay süre ile durdurulacak. Bir yıl içinde fiil üçüncü kez tekrarlanırsa, ceza miktarı 200 bin liraya çıkacak ve iş yeri altı ay süreyle kapatılacak. Mevcut düzenlemede, para cezası 5 bin lira olarak uygulanıyor. Bakanlığın hazırladığı tasarının gerekçesinde, “Taklit ve tağşiş ile ilgili yapılan kamuoyu duyuruları sonucunda bu yaptırımların yetersiz olduğunun görülmesi, bazı firmaların birçok kez kamuoyuna duyurulmasına rağmen taklit ve tağşiş yapmaya devam etmesi nedenleriyle ceza maddesinin caydırıcı nitelik kazanması amacıyla kanun hükmünde değişiklik yapılmaktadır” denildi. 

İŞ YERİNE BİR YIL MÜHÜR
Tasarı ile ayrıca, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde üretilmiş gıdaların sorumlusu tarafından, bakanlık gözetiminde imha ettirilmesi, bu ürünleri üretenler veya piyasaya arz edenler hakkında 100 bin lira para cezası uygulanması ve işyerinin bir yıl süre ile faaliyetten men edilmesi öngörülüyor. Bu ürünleri üretenler veya piyasaya arz edenler hakkında kamunun sağlığına karşı suçlar kapsamında Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda da bulunulacak. Gıda güvenliği konusundaki mevzuata aykırılık sadece etiket bilgilerinden kaynaklanıyorsa, etiket bilgileri mevzuata uygun hale getirildikten sonra, ürünlerin piyasaya arzına izin verilecek. 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...