Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

O bizim göz bebeğimiz olacak...

Düzenleyen: / Kaynak: AA
O bizim göz bebeğimiz olacak...

GÜNDEM Haberleri  / AA

TSK, hudut karakollarının güvenliğini, ASELSAN'ın ürettiği "insansız balonlu gözetleme sistemi" ile sağlamayı planlıyor. Milli imkanlarla geliştirilen sistem, küçük birlik ve karakol gibi sabit tesislere yakın emniyetle gözetleme ve erken ikaz imkanı sağlıyor. Balonla havadan gözetleme imkanı veren sistemle istihbarat, erken uyarı, sınır güvenliğinin sağlanması hedefleniyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), sınır  güvenliğinin sağlanmasında "mini zeplin" de kullanmayı planlıyor. Aselsan  tarafından geliştirilen insansız balonlu gözetleme sistemlerinin sınır ve  karakolların güvenliği için kullanılması hedefleniyor. Sistem, küçük birlik ve  karakol gibi sabit tesislere, yakın emniyetle gözetleme ve erken ikaz imkanı sağlıyor.

ASELSAN tarafından üretilen 16 metre uzunluğunda, bin metre irtifaya  çıkabilen insansız balonlu gözetleme sistemlerini test eden TSK, sistemi hudut  karakollarının güvenliğinin sağlanmasında da kullanacak. Milli imkanlarla  geliştirilen sistem, küçük birlik ve karakol gibi sabit tesislere, yakın  emniyetle gözetleme ve erken ikaz imkanı sağlıyor. Balonla havadan gözetleme  imkanı veren sistemle istihbarat, erken uyarı, sınır güvenliğinin sağlanması  planlanıyor.

Su damlası ve küresel olarak adlandırılan iki farklı modele sahip  sistem, görüntüleri gerçek zamanlı iletebiliyor. Gece ve gündüz görüş  kameralarının da bulunduğu sistemle, bir bölge 360 derece açıyla  görüntülenebiliyor.

Yer destek teçhizatı ve demirleme istasyonundan gökyüzüne bırakılan  insansız balonlu gözetleme sistemi 1000 metre irtifaya ulaşabiliyor. Kaydettiği  görüntüleri anlık yer kontrol istasyonuna gönderen sistemin kontrolü yine buradan  sağlanıyor. Sert rüzgarlara karşı koyabilen sistem, hafif silah atışlarından da  etkilenmiyor.

Geliştirme çalışmaları devam eden sistemin su damlası ve küresel  olarak nitelendiren perdeli balonları bulunuyor.  Su damlası olarak adlandırılan  balonlar bin metre irtifaya çıkabiliyor. 16 metre uzunluğundaki balon 180  metreküp hacime sahip.  35 metreküp hacimli küresel balon ise 500 metre irtifaya  çıkıyor.

Su damlası modelinin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından birlik  testleri yapılmaya başlandı. Geliştirme süreci devam eden sistemin özellikle  sınır bölgesinde toplam 400 saat görev yaptığı ve çalışmaların devam ettiği  belirtiliyor.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...