Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Ramazanda israftan kaçının'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Ramazanda israftan kaçının'

Ekonomi Haberleri  / AA

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Songül, 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiğini belirterek, "Ramazan ayında israfın önüne geçilmesinin önemini ortaya koyuyor." dedi.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Songül, "1,3 milyar ton gıda, finansal, teknik sınırlar ve gıda önlemlerinin alınmaması nedeniyle israf ediliyor. Bu veriler de özellikle ramazan ayında israfın önüne geçilmesinin önemini ortaya koyuyor." dedi.

Songül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayının bu yıl sıcak bir zamana rastlamasının sağlıklı beslenmeyi, dolayısıyla güvenilir gıda tüketimini önemli hale getirdiğini belirtti.

Ramazanda, beslenme düzeninin değişeceği, öğün sayısının azalacağı, açlık sürelerinin uzayacağı ve fiziksel aktivitenin de düşeceği göz önünde bulundurularak, sağlığı korumak ve güvenli gıda tüketmek için bazı noktalara dikkat etmek gerektiğini vurgulayan Songül, merdiven altı, kayıt dışı üretilen uygunsuz ürünlere karşı tüketicilerin dikkatli olmasını istedi.

Satın alınan gıdaların etiketlerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca verilen kayıt veya onay numarasının olup olmadığının kontrol edilmesini, tüketim tarihi, üretici firmanın adı ve adresi, içerik bilgileri, miktar ve fiyat bilgilerinin incelenmesini tavsiye eden Songül,"Güvenli gıda tüketimi için her tüketici aynı zamanda bir denetçidir. Meyve ve sebzeler, akan su altında iyice yıkanmalı, özelikle yeşil yapraklı sebzeler gerekirse sirkeli su içinde bekletilmeli, yıkama fırçası kullanılmalıdır. Çiğ et, tavuk, balık ve yumurtaya dokunduktan sonra eller yıkanmalıdır. Yemek hazırlama aşamasında, çiğ et ve tavuk kesme ve doğramada kullanılan mutfak aletleri yıkanmadan, çiğ tüketilecek sebze ve meyve ile temas ettirilmemelidir. Tahıl, kuru baklagiller, şeker gibi kuru gıdalar karanlık, kuru ve serin ortamda depolanmalıdır. 1-2 gün içinde tüketilmeyecek olan et, tavuk ve balık, porsiyonlanarak ve yassı bir şekilde paketlenmiş olarak dondurulmalıdır. Et yemekleri buzdolabında 1-2 günden fazla, etsiz yemekler ise 3-4 günden fazla bekletilmemelidir."şeklinde konuştu.

''Aç kalan kadar obezite olanların sayısı önem taşıyor''
Özellikle iftarda tüketilen yemeklerin, sahura kadar oda ısısında tutulmaması gerektiğine dikkati çeken Songül, yemeklerin tekrar tekrar ısıtılmasından kaçınılması, yemeklerin yenilecek miktarlarda ısıtılması ve hemen tüketilmesini önerdi.

Birlemiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu'na göre günümüzde dünyada 1 milyar insan açlıkla mücadele ederken 1 milyarı aşkın insanın da obezite nedeniyle sağlık sorunları yaşadığını vurgulayan Songül, "Her yıl dünya nüfusunun tamamını besleyecek kadar gıda üretiliyor. Ancak ne yazık ki üretilen bu ürünlerin üçte biri yani 1,3 milyar ton gıda finansal, teknik sınırlar ve gıda önlemlerinin alınmaması nedeniyle israf edilmektedir. Bu veriler de özellikle Ramazan ayında israfın önüne geçilmesinin önemini ortaya koymaktadır. Aç kalan kadar obezite olanların sayısı önem taşıyor." diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...