'Afrika kıtasının kalkınması için ülkeler birlik olmalı'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Afrika kıtasının kalkınması için ülkeler birlik olmalı'

DÜNYA Haberleri  / AA

Güney Afrika Enerji Bakanı Pettersson, enerji potansiyeli yüksek olan Afrika kıtasının şu an enerji fakiri olduğunu belirterek,“Afrika kıtasının gelişmesini sağlamak için ülkeler birlik olmalı.” dedi.

Güney Afrika Enerji Bakanı Tina Joemat-Pettersson, enerji potansiyeli yüksek olan Afrika kıtasının şu an enerji fakiri olduğunu belirterek, “Afrika kıtasının kalkınmasını ve gelişmesini sağlamak için ülkeler ortak çalışmalı ve birlik olmalı.” dedi.

Anadolu Ajansı’nın (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu "Afrika Petrol ve Enerji Konferansı'nda (Africa Oil and Power Conference)" konuşan Pettersson, 2040 yılına kadar Sahraaltı Afrika’nın enerji talebinin 2010 yılına göre 4 kat artacağını söyledi.

Pettersson, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Cape Town'da düzenlenen konferansta, kıtanın kömür, yenilenebilir enerji, petrol ve doğalgaz kaynaklarının bulunduğunu aktararak, “Kıtanın enerji potansiyelinden yararlanmak ve bölgeyi dönüştürmek için fırsatları iyi değerlendirmek gerekiyor. Afrika, problemlerini çözmek için kendine yararlı kararlar almalı. Afrika kıtasının kalkınmasını ve gelişmesini sağlamak için ülkeler ortak çalışmalı ve birlik olmalı.” diye konuştu.

Kıtanın kendi enerji talebini karşılayabilmesi için sürdürülebilir enerji kaynaklarının önemine değinen Pettersson, “İşbirliği ve ortaklık bu anlamda çok önemli. Teknolojinin gelişmesi ve ucuzlamasıyla, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı kolaylaştı ve artıyor. Doğalgaz kaynaklarının kullanımını artırmak için ise kaynak arama, çıkartma ve iletim altyapısı için yatırım yapılmalı.” ifadelerini kullandı.

Ekvator Ginesi Maden, Endüstri ve Enerji Bakanı Gabriel Mbaga Obiang Lima da bölgeye yapılan yatırımlarda ödülün riskten daha büyük olduğuna dikkati çekerek, “Potansiyelin yüksek olması, bölgeye yatırım yapmak isteyen özel sektör şirketleri için fırsatların da çok olduğunu gösteriyor.” dedi.

Lima, düşük petrol fiyatı ortamında nasıl daha verimli çalışılacağını öğrendiklerini belirterek, “Düşen petrol fiyatları sebebiyle son 18 ay Afrika’daki enerji sektörü için zorlu geçti ve zorlu kararlar vermek gerekti. Petrol sektöründe projeler yavaşladı ve işten çıkarmalar oldu ama sıkıntılı dönemde oluşturulan stratejiler sonuç vermeye başladı ve iyileşme dönemine girdik." ifadelerini kullandı.

Petrol ve doğalgaz kaynaklarına karşı yürütülen güçlü politika sayesinde çoğu Afrika ülkesinde enerji sektöründe istikrarlı büyüme gözlendiğini aktaran Lima, işbirliği içerisinde yatırım yapılması ve daha fazla arama ve keşif projelerine yönelinmesi gerektiğini vurguladı.

Gana Petrol Bakanlığı Direktörü Thomas Mba Akabzaa da Gana’nın önemli miktarda petrol ve doğalgaz kaynakları bulunduğuna işaret ederek, ülkeye yatırım çekmek için politika ve mevzuatlarının bulunduğunu kaydetti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...