Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Lise öğrencilerinin 'Çörek otu' projesi Paraguay yolcusu

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Lise öğrencilerinin 'Çörek otu' projesi Paraguay yolcusu

EĞİTİM Haberleri  / AA

İzmir'de bu yıl 5'incisi düzenlenen Türkiye Liselerarası Proje Yarışması'nda "çörek otu yağı"nın kanser hücrelerine etkisini araştırdıkları projeyle finale kalan Balıkesirli iki lise öğrencisi, Türkiye'yi Paraguay'daki uluslararası bilim fuarında temsil edecek.

İzmir'de bu yıl 5'incisi düzenlenen Doğanata Eğitim Bilim Mühendislik Enerji Proje Fuarı (DOESEF) Türkiye Liselerarası Proje Yarışması'nda "çörek otu yağı"nın kanser hücrelerine etkisini araştırdıkları projeyle finale kalan Balıkesirli iki lise öğrencisi, Türkiye'yi Paraguay'daki uluslararası bilim fuarında temsil edecek.

Fatma Emin Kutvar Anadolu Lisesi 1. sınıf öğrencileri Damla Köçkar ile Fazıl Atak, Paraguay'da "Timokinonun Kolon Kanseri ve Pankreas Kanseri Üzerindeki Hücresel ve Moleküler Mekanizmalarının Belirlenmesi" adlı projeleriyle yarışacak.

Proje sahibi öğrencilerden Fazıl Atak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çörek otundan elde edilen yağın kanser hücrelerine etkilerini araştırdıklarını ve bunu proje haline getirdiklerini söyledi. 

"Kanser hücrelerinin öldüğünü gördük"
İlaçların genelikle bitkilerden elde edildiğini bildiklerini, bunun üzerine çörek otunun etken maddelerini araştırdıklarını anlatan Köçkar, şunları söyledi:

"Çörek otunun birçok kansere iyi geldiğini gördük. İlk önce bazı deneyler yaptık. Bu deneylerde hücrelerin yaşayıp yaşamadığını ve etken madde uyguladıktan sonra nasıl reaksiyonlar gösterdiğini izledik. Deneyler sonucunda ilk önce konsatrasyon derecesini artırdık ve konsatrasyon artıkça buradaki kanser hücrelerinin yaşamı azaldı. Daha sonra da bu hücrelerin öldüğünü gördük. Bu deneyler hem kolon hem de pankreas kanseri üzerinde yapıldı ve olumlu sonuçlar aldık. Bu konuda birçok deney yaptık. Ayrıca çörek otunun en büyük faydası, ilaçlar gibi yan etkisi bulunmuyor. Kemoterapi ilaçları gibi sağlıklı hücrelere zarar vermiyor. Kemoterapide kullanılan ilaçların yan etkisi olduğu için hastalar zorlanabiliyor."

Düzenleyen:  - EĞİTİM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...