BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Kobi Türkiyem

Kobi Türkiyem

Üsküplü “Güveççi Abdullah”ın 3. kuşaktan torunu Nükhet Yürür, öğretmenliği bırakıp dedesinin 200 yıldır sakladığı güveç tarifine güvenerek restoran açtı, İstanbul sosyetesini kuyruğa dizmeyi başardı



MEHMET GEL TEL : 0 212 454 30 09 FAKS : 0 212 454 30 75 mehmet.gel@tg.com.tr Dedesinin formülüyle Etiler’de Güveççi oldu Üsküplü “Güveççi Abdullah”ın 3. kuşaktan torunu Nükhet Yürür, öğretmenliği bırakıp dedesinin 200 yıldır sakladığı güveç tarifine güvenerek restoran açtı, İstanbul sosyetesini kuyruğa dizmeyi başardı Nükhet Yürür cesur bir bayan girişimcimiz. Cesareti 15 yıl azimle yürüttüğü öğretmenliği bırakıp kendi işini kurarak iş hayatına atılmasından kaynaklanıyor. Üsküplü dedesi Abdullah’ın güveç mirasına üçüncü kuşaktan temsilcisi olarak sahip çıkmış. Restoranının adını bu yüzden ‘Güveççi Abdullah’ koymuş. FORMÜLÜ TEKNEDE GETİRMİŞ! Güveççi Abdullah, Üsküp’te öylesine leziz güveçler yaparmış ki, evlad-ı fatihan diyarında çok meşhur olup isim yapmış. Mübadele zamanında ise Yunanistan üzerinden teknelere bindirilip İzmir’e gelmişler. Ana yurda gelirken sandukasında Üsküp’te sahip olduğu tapuları bir de güveç formüllerini yazdığı kağıtlar varmış. Güveççi Abdullah’ın oğulları 1944’te Çemberlitaş’ta esnaf lokantası açmayı denemişler ama sonrasında baba mesleğini unutup gitmişler. Taa ki onun 200 yıldır sır gibi sakladığı güveç formüllerine üçüncü kuşaktan torunu sahip çıkana kadar.. AYDA 5 BİN MÜŞTERİSİ VAR Gelin bundan sonrasını Nükhet Yürür’den dinleyelim; “Ben sınıf öğretmeniydim. İlköğretim 8 yıla çıkınca sektör zorlaştı. İşimi yapmam zorlaşmıştı. Arayışa girdim. Yaptığım yemekler çok sevildiği için bundan cesaret alıp küçük bir yer açmayı düşündüm. Eşim de gözlükçülükten iflas etmişti. Sonunda dedem güveççi Abdullah’ın 200 yıllık güveç formülüne sahip çıkıp restoran açmaya karar verdik. Arabamızı satıp eşimle birlikte Fenerbahçe’de bir apartmanın altında 5 masayla işe başladık. Çok kısa zamanda bu 10-15 masaya ulaştı. Sonunda müdavim olan bir müşterim sponsor oldu Bağdat Caddesi’nde daha geniş bir yere taşındık. Ama onunla ortaklığımız yürümedi. En sonunda biz de Etiler’e gelip kendi restoranımızı açtık. Müthiş ilgi görüyoruz. Özellikle Ramazanlarda yer bulmak imkansız hale geliyor. Ayda 5 bin müşterimize yemek yediriyoruz. 40 farklı güveç çeşidimiz var.” KOBİ FISILTI Gaz fakiriyiz ama en çok biz tüketiyoruz Türkiye, dünyada doğal gazı olmadığı halde gazı en çok kullanan 3 ülkeden biriymiş. Avrupa ise daire başına 2 bin 500 dolar destekle doğal gazı bırakıp bitkisel atıkları enerjiye dönüştüren sistemlere teşviki başlatmış. Enerjide dışa bağımlı bir ülke olarak artık bizim de yerli kaynakları en verimli bir biçimde kullanma vaktimiz gelmedi mi? Prof. Dr.Yılmaz Büyükerşen telif zengini! Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, yıllarca Anadolu Üniversitesi’nde rektörlük yaptı. Açık Öğretim Fakültesi fikrini hayata geçirerek on binlerce gencin önünü açtı. Büyükerşen Hoca, şimdi açık öğretimde basılan her kitaptan telif ücreti alıyormuş. Keşke üniversitelerdeki başka bilim adamlarımız da geliştirdiği projelerden dolayı telif bedelleri alabilse.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT