AB göçmen krizinde yeni iş birliği arayışında

Düzenleyen:
AB göçmen krizinde yeni iş birliği arayışında

DÜNYA Haberleri

Avrupa Komisyonu, Akdeniz'deki göçmen kriziyle mücadele edebilmek amacıyla Ortadoğu ve Afrika'daki bazı ülkelere kaynak aktarılmasını içeren iş birliği planı hazırladı.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda, göçmen krizi konusunda komisyonun hazırladığı çözüm önerilerini paylaştı.

Timmermans, Türkiye ile varılan anlaşmanın önemli sonuçları olduğunu belirterek, anlaşma ile AB’ye gelen göçmen sayısında büyük düşüş yaşandığını söyledi.

Ege Denizi’nde ölümlerin azaldığını, Akdeniz’de de acil önlem alınması gerektiğine dikkati çeken Timmermans, bu noktada yeni iş birliği anlaşmalarının yapılması, göçmenlerin geldikleri ülkelere yönelik destek ve dayanışma adımlarının atılması ve yasa dışı göçmen akınına "dur" dedikten sonra yasal göç hattının oluşturulması gerektiğini bildirdi.

Ortadoğu ve Afrika ülkelerine 62 milyar avro destek

Mogherini de Afrika’ya destek aşamasından yatırım aşamasına geçilmesi gerektiğini, komisyon olarak yeni ülkelerle iş birliği planları hazırladıklarını açıkladı.

Avrupa Komisyonunun bugün açıkladığı yeni iş birliği planına göre, Afrika Güven Fonu’na 1 milyar avro aktarılacak, bunun 500 milyonu üye ülkelerden talep edildi.

Bunun yanında Ürdün, Lübnan, Nijer, Nijerya, Tunus, Libya, Somali, Senegal, Mali ve Etiyopya gibi ülkelerle yeni iş birlikleri yapılacak. 2020 yılına kadar daha önce gelişmeye ayrılan fonlardan toplamda 8 milyar avroluk bir kaynak, bu adı geçen ülkelere aktarılacak.

Plana göre, uzun dönemde kamu ve özel fonlardan 62 milyar avro değerinde kaynağın yaşatılması hedefleniyor.

Ayrıca komisyonun planına göre, 2020 yılına kadar bütçeden 3,1 milyar avroluk yatırım fonu oluşturulacak. Kamu ve özel sektörün de katılımıyla bu rakamın 31 milyar avroya çıkarılması hedefleniyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...